Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormány segítségét kéri a szunnita törzsi harcosok védelmében az iraki síita nagyajatolláh

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 2. 9:14

Felszólította az iraki kormányt a legfőbb síita vallási méltóság, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh október 31-én, pénteken, hogy siessen az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló szunnita törzsi fegyveresek megsegítésére.

A nagyajatolláh egyben arra kérte a kormányerők oldalán harcoló síitákat, hogy a harcok dúlta, szunniták lakta térségekben ne álljanak bosszút ártatlanokon.

A Reuters brit hírügynökség értékelése szerint a legfőbb síita vallási méltóságnak a pénteki imanapon elmondott beszéde arról tanúskodik, hogy a síiták és a szunniták egy része a felekezetek közötti nézeteltéréseket félretéve száll szembe a közös ellenséggel, a szunnita iszlám radikális ágazatát képviselő Iszlám Állammal.

A Szaddám Huszein bukása óta magukat az ország új, síita vezetése által elnyomottnak tekintő szunniták közül többen a júniusi villámhadjáratában jelentős területeket elfoglaló szélsőséges iszlamista csoport mellé álltak, mások viszont szembeszállnak a lázadókkal, rájuk az IÁ kíméletlenül lesújt. A dzsihadisták ellen harcoló Albu Nimr törzs legalább 220 tagjának holttestét a héten találták meg a Bagdadtól nyugatra fekvő el-Anbár tartományban. A férfiakat az Iszlám Állam fegyveresei rabolták el és lőtték agyon.

„Azt kérjük az iraki kormánytól, hogy nyújtson gyors segítséget e törzs, és minden más, az Iszlám Állam terroristái ellen harcoló törzs fiainak" – mondta Szisztáni a síiták szent városában, Kerbalában a pénteki imanapon.

Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának parancsnoka közölte: az Egyesült Államok kész el-Anbár tartományra kiterjeszteni az iraki korlátozott hadműveletét, azzal a feltétellel, hogy a bagdadi kormány felfegyverzi a szunnita törzsbelieket.

A tömegsírokban talált holttestek között rendőröké és a 2006-2007-ben az al-Kaida elleni harcában az Egyesült Államok által támogatott Sahva (Ébredés) nevű milícia tagjaié is voltak.

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint az IÁ az ellenőrzése alatt lévő területeken tisztogatást hajt végre, számos volt rendőrt és katonát ölt meg, hogy megakadályozza az uralmuk elleni felkelést. Volt rendőröket lőttek agyon házaikban, illetve köztereken, hogy példát statuáljanak, mindenekelőtt az észak-iraki Moszulban. Itt gyilkolták meg Mohammed Haszán volt rendőrezredest is a saját házában, aki védekezett, és három támadót lelőtt, mielőtt végeztek vele. Megcsonkított holttestét ezután elrettentésül több napra egy kerítésre akasztották. Haszán egyike volt azoknak a szunnita biztonsági tiszteknek, aki Moszul júniusi lerohanása után megadták magukat.

A nagyajatolláh egyben felszólította a síita milíciák tagjait, „kíméljék meg az ártatlanok életét és tulajdonát, bármilyen felekezethez tartozzanak is".

Előzőleg az Amnesty International (AI) azzal vádolta meg a síita milíciákat, hogy háborús bűnöket követnek el Irakban. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a milicisták több tucatnyi szunnitát öltek meg, szunnitákat rabolnak el, akiket több tízezer dolláros váltságdíj fejében engednek szabadon.