Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormánycsapatok megostromoltak egy oroszpárti őrhelyet, a szakadárok nem tágítanak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 19. 14:25

Ukrán kormánycsapatok április 18-ára, péntekre virradóra megostromolták egyenruhás Moszkva-barát aktivisták egyik őrhelyét a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, a lövöldözésben nem hivatalos hírek szerint legalább egy ember meghalt.

Pénteki jelentések szerint a szeparatisták nem tágítanak, semmibe veszik azt a megállapodást, amelyet Oroszország kötött csütörtökön az Egyesült Államokkal és az EU-val. Az egyezség szerint a kelet-ukrajnai Moszkva-párti egyenruhásokat lefegyverzik, az elfoglalt épületeket az aktivisták kiürítik. Vlagyimir Putyin orosz elnök mindamellett kijelentette, hogy az ukrán kormánycsapatoknak is be kell szüntetniük az erőszakot.

Donyecki szakadárok a BBC jelentése szerint pénteken azt közölték, hogy nem hagyják el az általuk elfoglalt kormányépületet, dacolva a kijevi hatóságokkal, és kockáztatva a genfi nemzetközi megállapodást.

Olekszandr Gnyezgyilov, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság szóvivője kijelentette: csoportja csak akkor hajlandó kiüríteni a kormányépületet a kelet-ukrajnai városban, ha az „illegális" kijevi kormány is távozik a parlamentből és az elnöki hivatalból.

Az aktivisták – sokan közülük fegyveresek – továbbra is megszállva tartanak állami épületeket legkevesebb kilenc kelet-ukrajnai településen.

Közben az ukrán határőrség nem engedi beutazni az országba a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárokat, attól tartva, hogy erősíthetnék a Moszkva-barát erőket. Az orosz külügyminisztérium Moszkvában bírálta és a nemzetközi jogba ütközőnek nevezte a beutazási tilalmat.

Moszkvai médiajelentések szerint már több tucat embertől tagadták meg a beutazást. A tilalom újságírókra is vonatkozik.