Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormányerők egész Aleppó tartományra kiterjesztették a légicsapásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 20. 18:59

A szíriai légierő, amely immár ötödik napja szakadatlanul bombázza a Szíria északi részén fekvő Aleppót, kiterjesztette támadásait a város nevét viselő tartomány egészére – közölték december 19-én, csütörtökön a felkelők forrásai és egy szíriai ellenzéki szervezet.

Aleppót négy napja robbanóanyaggal töltött hordókkal bombázzák, a kormányzat most támadja Tall Alamot, az ország második legnagyobb városától délkeletre fekvő falut is – közölte Facebook-oldalán a szíriai felkelőket tömörítő Aleppó Médiaközpont.

A Shahba Press, egy másik tartományi hálózat értesülései szerint a légicsapások kiterjednek Daret-Ezza, Marea, Minbej és Anadane településekre, amelyek több mint egy éve vannak a felkelők kezén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) hozzátette, hogy Sejk Najjar ipari körzetet is robbanóanyaggal töltött hordókkal bombázták.

Az ellenzéki OSDH adatai alapján az aleppói légicsapások eddig 161 ember életét oltották ki, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) 189 halottról adott hírt.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója úgy látja, a kormányerőknek valójában az a céljuk, hogy megpróbálják a felkelők ellen fordítani a lakosságot. Mint indokolta, „nehéz lenne, sőt mi több, lehetetlen, hogy a hadsereg előrenyomuljon azokban a városnegyedekben, amelyeket a felkelők korábban elfoglaltak Aleppóban".

Az ENSZ és az Európai Unió segélyszervezetei szerdán „humanitárius tűzszünetre" kérték fel a Szíriában harcoló feleket: a nemzetközi szervezetek azt akarják elérni, hogy a segélyek akadály nélkül juthassanak el a szükséget szenvedő lakossághoz.

A segélyszervezetek vezetői attól tartanak, hogy „napjaink egyik legnagyobb humanitárius tragédiája" tovább mélyül a zord téli időjárás beköszöntével.

A segélyező csoportok munkatársai korábban rendszeresen arra panaszkodtak, hogy – elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű csapatok – akadályozzák a szabad mozgást Szíriában.

Mintegy 9,3 millió szíriai lakos szorul segítségre, 6,5 millióra nőtt az otthonukat az országon belül elhagyni kényszerült személyek száma, és eddig több mint 2,2 millió menekült hagyta el Szíriát – olvasható az ENSZ és az EU segélyszervezetei által kiadott közös szerdai közleményben.

Az ENSZ a héten rekordösszegű, 6,5 milliárd dollár értékű felhívást tett közzé a Szíriában és környékén élő 16 millió ember megsegítésére. Legtöbbjük a 33 hónapja tartó polgárháború otthontalan vagy éhező áldozata.