Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormányerők visszafoglalták a donyecki repteret, Obama támogatást ajánlott Porosenkónak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 28. 19:26

Az ukrán biztonsági erők teljes mértékben átvették az ellenőrzést a donyecki repülőtér fölött május 27-én kedden, ugyanakkor a város közelében ismeretlenek őrizetbe vették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelőit.

Barack Obama amerikai elnök támogatást ajánlott Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök egységteremtő törekvéseihez, miközben Oroszország az ukrajnai erőszakos cselekmények azonnali leállítására szólított fel.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester azt közölte, hogy negyvenen haltak meg az előző nap a repülőtéren és a környékén kirobbant harcokban, zömében szakadárok, valamint két civil. Arszen Avakov belügyminiszter azt mondta, a reptér visszafoglalása során egy ukrán katona sem esett el.

Fegyveres szakadárok hétfőre virradóra szállták meg a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőteret. Az ukrán légierő válaszul légicsapásokat mért a támadókra, valamint deszantosokat vetett be ellenük. Helyszíni beszámolók szerint kedd hajnalig kisebb szünetekkel folyamatosan tartott a tűzharc az ukrán katonák és a szakadár fegyveresek között.

Avakov azt is leszögezte, hogy folytatódik a terrorellenes művelet a kelet-ukrajnai donyecki régióban.

Alekszij Dmitraskovszkij, a terrorellenes művelet katonai szóvivője közölte, hogy Donyeckben eddig legalább 200 „terroristát" öltek meg az ukrán biztonsági erők. Ezzel szemben Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető azt állította, hogy a terrorellenes művelet hétfőn újraindított „aktív fázisában" mintegy 100-an vesztették életüket, közöttük 20-50 civil.

Az észt külügyminisztérium arról számolt be kedden, hogy Donyeck közelében hétfő este ismeretlenek őrizetbe vették az EBESZ nemzetközi megfigyelőit. „Az eset körülményeit az EBESZ vizsgálja" – közölte a tárca. Urmas Paet észt külügyminiszter követelte, hogy az EBESZ megfigyelőit haladéktalanul engedjék szabadon, és munkájukban ne zavarják őket.

Az EBESZ bécsi központjának még nincs értesülése arról, hogy kiknek lehet közük a megfigyelők eltűnéséhez Donyecknél – közölte Andrej Kelin, Oroszország EBESZ mellé akkreditált állandó képviselője. Elmondta: annyit tudnak, hogy a csoportnak egy ellenőrző pontnál veszett nyoma, amikor visszatérőben volt Luhanszkból Donyeckbe.

Egy másik incidens során a szakadárok nyilvános kivégzést rendeztek a Donyeck megyében lévő Horlivka településen. A város egyik kerületi rendőrkapitányát és nyomozati osztályának vezetőjét a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaságnak" tett eskü megszegésért ítélték halálra.

Az orosz határnál is összetűzés alakult ki, ahol ukrán határőrök tüzet nyitottak egy fegyvereket szállító autókonvojra, amely keddre virradóra Oroszország felől behatolt Ukrajna területére.

Vlagyimir Putyin orosz államfő arra szólított fel kedden, hogy a szemben álló felek azonnal állítsák le az erőszakos cselekményeket Kelet-Ukrajnában. Az elnök egyben sürgette a kijevi vezetést, hogy kezdjen párbeszédet a szakadárok vezetőivel – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai sajtóértekezletén ugyancsak arról beszélt, hogy le kell állítani a „vérfürdőt" Ukrajnában. Kijelentette: „Tekintettel az ukrajnai elnökválasztás eredményére, az első számú feladat az, ami egyben a kijevi hatóságok hatalmának próbája is, hogy a hadsereget ne vessék be a lakosság ellen, illetve minden fél szüntesse be az erőszakos cselekményeket".

Barack Obama amerikai elnök ezzel szemben felajánlotta az Egyesült Államok teljes körű támogatását Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök számára azokhoz az erőfeszítéseihez, amelyek Ukrajna egységének helyreállítására és haladásának előmozdítására irányulnak – közölte a Fehér Ház szóvivői irodája.

Obama telefonon beszélt Porosenkóval, akinek gratulált választási győzelméhez. Egyúttal hangsúlyozta, hogy gyorsan végre kell hajtani azokat a reformokat, amelyek nélkülözhetetlenek az ukrajnai egység, a fenntartható gazdaság és a kedvező befektetői légkör megteremtéséhez, valamint az ukránok aggályaira és törekvéseire nyitott, áttekinthető és felelős kormányzás biztosításához.

A konkrét támogatás mikéntjéről ugyanakkor nem közölt információt az amerikai elnök szóvivői irodája.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök eközben arról beszélt, hogy Kijev a jelenlegi körülmények között nem fog tárgyalni Moszkvával az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítése nélkül. „A jelenlegi körülmények között a kétoldalú tárgyalások Oroszországgal elképzelhetetlenek" – mondta Jacenyuk. Hasonló értelmű nyilatkozatot tett vasárnap este Porosenko is.

Moszkva kedden azt is bejelentette, hogy az orosz légierő fokozza a balti országok légterét érintő felderítő tevékenységet, ha megkezdődik a NATO harci gépeinek nagyszabású hadgyakorlata. Az észak-atlanti szövetség május 27-28-án folytat a tervek szerint nagy légi hadgyakorlatot a balti országok térségében. Egy, az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékes szerint Oroszország az úgynevezett nyugati katonai körzetében állomásozó vadászgépekkel a saját területéről fokozza a balti országok légterének felderítését.