Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közép-afrikai felkelők készek tárgyalni a kormánnyal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 21. 8:45

Nem folytatják előretörésüket és készek tárgyalni a közép-afrikai vezetéssel a felkelők – közölte december 20-án, csütörtökön a három lázadócsoportot tömörítő Séléka szövetség egy nappal azután, hogy a kormány kérésére kétezer csádi katona vonult az országba a rend helyreállítására.

A lázadók csütörtökre virradóan elfoglalták a középnyugati régióban található Batangafót, s ez már a hetedik város, amelyet az utóbbi két hétben sikerült ellenőrzésük alá vonni, illetve ezzel a fővárost, Banguit 400 kilométerre megközelíteni.

A felkelők csütörtökön kiadott közleményükben hangsúlyozták: nem nyomulnak tovább a főváros felé.

A döntést azután hozták meg, hogy a csádi hatóságok megígérték, katonáik nem támadják meg a lázadók állásait. A lázadó szövetség főtitkára, Justin Mambissi Matar ugyanakkor leszögezte: egyelőre nem vonulnak ki az elfoglalt településekről dacára annak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán felszólította őket erre.

A felkelők fő követelése a 2008-ban indult békefolyamat során született megállapodások újratárgyalása.

A francia hírügynökség értesülése szerint a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECCAS) pénteken rendkívüli államfői csúcstalálkozót tart Csádban, hogy megoldást találjon a közép-afrikai válságra.

A 4,5 millió lakosú Közép-afrikai Köztársaság, amely 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól, a világ egyik legszegényebb országa. A jelenlegi elnök, Francois Bozizé 2003-ban puccsal került hatalomra, majd 2011-ben megnyerte az elnökválasztást.