Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Közép-afrikai Köztársaság lázadói elfoglaltak két újabb várost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 6. 18:34

A Közép-afrikai Köztársaság Séléka nevű lázadószervezete elfoglalt január 5-én, szombaton két újabb várost, miközben folynak a belpolitikai rendezést célzó, jövő heti tárgyalások előkészületei.

A lázadók az ország középső részén lévő, 40–50 ezer lakosú Alindao, valamint az ennél kisebb Kouango várost foglalták el szombaton. Ez arra utal, hogy a háborút a tárgyalások alatt is folytatni akarják – jelentette ki az AFP-nek nyilatkozva Josué Binoua közigazgatási miniszter. A lázadók kezén így már 12 város van.

Az AFP szerint a Séléka egyértelműen az erejét akarja demonstrálni a valószínűleg január 8-án kezdődő tárgyalások előtt. Utóbbiakra a gaboni fővárosban kerül sor, a résztevők a hatalom, a lázadók és a politikai ellenzék képviselői lesznek, 15–15 fővel. Binoua miniszter közölte, hogy a libreville-i tárgyalásokon Francois Bozizé államfő is jelen lesz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére szólította fel a feleket egy pénteki nyilatkozatában.

A Séléka az államfő lemondásának kikényszerítésére indított fegyveres akciókat december első felében. Azzal vádolják az Bozizét, hogy nem teljesítette 2007-ben tett ígéreteit, köztük azt, hogy fizet a fegyverüket letevő lázadóknak, és segíti őket a társadalmi beilleszkedésben.