Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közösségi médián keresztül és börtönökben folyik a szélsőségesek toborzása Európában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 13. 12:24

Az európai országokban túlnyomórészt a közösségi médián keresztül és a börtönökben toborozzák híveiket a terrorcsoportok, amelyeket a drog- és fegyverkereskedelemből, csempészetből vagy okirat-hamisításból származó forrásokból támogatnak – közölte Jari Liukku, az európai uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet, az Europol szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője az osztrák Ö1 közszolgálati rádiónak adott, július 12-én szerdán sugárzott interjújában.

„Akit hosszan tartó börtönbüntetésre ítélnek, különösen fogékony a terrorszervezetek üzeneteire" – jelentette ki a szakértő, aki szerint a terrorcsoportok felismerik ezeket az embereket és elkezdik őket beszervezni. A közösségi média felületein keresztül célzottan létesítenek vele kapcsolatot, és ez a hatóságok számára igen komoly kihívást jelent – hangzott el a szerdai beszámolóban.

A bűnözői csoportok azt is megvizsgálják, hogy a drog-, a fegyverkereskedelem vagy a csempészet hoz igazán nagy hasznot, és ahhoz igazítják tevékenységeiket. Az Europol osztályvezetője szerint ezért az európai hatóságoknak sokkal jobban össze kell fogniuk, és javítani kell a rendőrségek közötti információcserén is.

Jari Liukku tájékoztatása szerint a drogkereskedelem főként az interneten keresztül zajlik, és elsősorban szintetikus drogokat, kokaint és kannabiszt terjesztenek ilyen formában. A drogok kevesebb mint két százalékát tudják lefoglalni.
A szakértő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által szervezett, hétfőn és kedden lezajlott bécsi konferencián vett részt. A tanácskozáson az illegális drogkereskedelem, a szervezett bűnözés, valamint a terrorizmus kapcsolatát vizsgálták.