Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legfélelmetesebb – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. július 13. 13:40

Olvasóink közül bizonyosan sokan találkoztak már a Mi–24 Hind harci helikopterrel. Ha nem is az egyik hazai repülőnapon, de a tévékben, mozikban vetített akciófilmekben egészen biztosan látták már ezt a típust. Legfeljebb nem tudták, hogy egy igazi repülő legendáról van szó…

1596036020
A típus születését Vietnamnak, az ott zajló, hosszú és véres, de egyben a forgószárnyas hadviselés egészen új szintjét is jelentő háborúnak köszönheti. Akkor vetettek be először tömegesen gázturbina meghajtású helikoptereket (a híres UH–1 Huey-családot), s ott jelent meg az első, harci feladatokra optimalizált, speciális kialakítású típus, a Bell AH–1 Cobra. Természetesen a hidegháborús nagy ellenfél, a Szovjetunió is megkülönböztetett figyelemmel kísérte az amerikai szempontból politikai kudarcot jelentő háborút. A szovjet hadvezetés tagjai közül sokan felismerték azt, hogy a páncélozott, komoly fegyverzettel ellátott harci helikopterek megjelenésével örökre megváltozott a hadszíntér. Ekkorra már a Mi–8-as szállítóhelikopterrel a Mil-iroda bebizonyította, hogy képes megbízható, megfelelő teljesítménnyel rendelkező katonai helikoptert tervezni és gyártani. Nem meglepő tehát, hogy az első és mindezidáig legsikeresebb szovjet/orosz harci helikopter, a Mi–24 Hind-család is a Mil-iroda tervezőinek munkáját dicséri.


A kezdeti lépések

A ma ismert markáns megjelenés helyett az első tervek és makettek az UH–1-es helikopterre hasonlítottak. A hadsereg kívánságainak megfelelően az első, valóban működő prototípus azonban már nagyjából megfelelt a mai képnek, kivéve az „üvegház" becenevet kapott, háromszemélyes orr-részt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 14-én, pénteken megjelenő számában.)