Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kurd erők biztosak a sikerben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 30. 16:30

Egyre biztosabbak győzelmükben az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita terrorszervezet által hónapok óta ostromlott, szíriai Kobani várost védő kurd erők az AP amerikai hírügynökség helyszíni riportja szerint.

A város védői magabiztosnak tűnnek a harci sikerek miatt, és úgy gondolják, hogy innentől már javulni fog a helyzet. A legerősebb helyi kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) számos tagja a közelgő győzelemről beszélt a riporternek.

Az internetre feltöltött felvételek tanúsága szerint szétlőtt homlokzatú házak, kőtörmelékkel borított utcák és autóroncsok uralják Kobani látképét. A városban szüntelen fegyverropogás hallatszik.

A kurd harcosok magasra felhalmozott homokzsákok mögül lövik a radikális iszlamisták feltételezett állásait. A fegyvereseknek futva kell közlekedniük a lövészárkokban, amelyeket takarókkal függönyöztek le, hogy megnehezítsék a mesterlövészek dolgát. A város felett harci repülőgépek köröznek – látható az AP helyszíni tudósítója által közzétett videóban.

Az Irakban és Szíriában is jelentős területeket elfoglaló dzsihadisták szeptember 16-án kezdték meg előrenyomulásukat a török-szíriai határon fekvő Kobani felé. A szélsőségesek a hadjárat csúcspontján a város keleti részét, valamint több déli és nyugati negyedét uralták. A kurdoknak azóta sikerült valamelyest visszaszorítaniuk az IÁ harcosait az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció több mint 270 légicsapása, az iraki kurd autonóm területről érkezett erősítés és az amerikai fegyverszállítmányok segítségével.

Dzsamil Marzúka, az YPG egyik magas rangú parancsnoka szerint a harcok „új fázisba léptek". A férfi elmondta, hogy megvannak a pontos terveik Kobani felszabadítására. Egy másik kurd fegyveres arról számolt be, hogy bár az IÁ-nak már csak néhány egysége maradt a városban, mégis óvatosan kell közlekedniük a lesben álló mesterlövészek és az elrejtett pokolgépek miatt.

A teljes győzelemről még korai lenne beszélni az AP szerint, az azonban biztos, hogy megtörték az ostromlók lendületét.

Több száz IÁ-harcos vesztette életét az utóbbi hetekben, jórészt a szövetségesek légicsapásai következtében. Aktivisták szerint a terroristák pénteken Kobani keleti részén is nagy területeket kényszerültek feladni.

A városért folyó harc jelképpé vált mindkét oldalon. Egy kurd fiatalember szerint a dzsihadisták kudarcot vallottak Kobaniban és már csak a kiutat keresik. „Az Iszlám Állam tudja, hogy Kobani feladása maga után vonja az összeomlásukat" – mondta az YPG 26 éves tagja.

Ha sikerülne a várost bevenniük, a szunnita lázadók egy hosszú övezetet tartanának ellenőrzésük alatt a Törökországgal határos területen.