Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kurd erősítés is bekapcsolódott a harcokba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 4. 9:06

Bekapcsolódott a harcokba Kobani szíriai város védői oldalán az Irakból érkezett kurd erősítés, amely nehézfegyvereivel máris enyhített az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges csoport nyomásán – jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) november 2-án.

A szervezet szerint heves összecsapások folynak, és mindkét félnek vannak veszteségei. Közölte, hogy az amerikai légierő és szövetségesei újabb légicsapásokat mértek az IÁ alakulataira, amelyek több mint negyven napja próbálkoznak a város bevételével.

A jelentés szerint az iraki kurdok nehéztüzérsége szombat éjjel kezdte meg az iszlamisták lövését.

„Ez nagy különbség a korábbiakhoz képet. Nekünk nincs tüzérségünk, csak aknavetőink és helyben gyártott hasonló eszközeink" – mondta Kobani régió kormányzatának külügyminiszter-helyettese, hozzátéve, hogy „ez valódi tüzérség".

Az Iszlám Állam ellen szombaton és vasárnap hét légitámadást indítottak az amerikai harci repülőgépek Szíria területén, és ehhez adódott a szövetségesek két másik légicsapása Irakban. Az amerikaiak Kobani térségben az Iszlám Állam öt kisebb alakulatát támadták, Deir ez-Zór dél-szíriai kormányzóság központja környékén pedig egy harckocsit és gépjármű telephelyeket semmisítettek meg.