Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lengyel katonai ügyészség cáfolta a szmolenszki katasztrófával kapcsolatos kiszivárogtatásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 8. 21:52

Néhány nappal a lengyel elnöki különgép szmolenszki katasztrófájának 5. évfordulója előtt az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió április 7-én, kedden közzétette a gép fekete dobozának újabb leiratát, azt sugallva, hogy a lengyel légierő parancsnoka nyomást gyakorolt a pilótákra a leszállás végett. A  lengyel katonai ügyészség azonban nyilatkozatában pontatlannak minősítette az anyagot.

A katonai ügyészség nevében Marcin Maksjan százados elmondta: az RMF FM által közölt anyag a lengyel katonai ügyészség számára készülő szakértői vélemény töredékeit, a lengyel gép fekete dobozaiban rögzített beszéd részleteit tartalmazza. Ezzel arra a szakértői vizsgálatra utalt, melynek részeredményeit egy március végi ügyészégi sajtóértekezleten már ismertették. Akkor a baleset kiváltó okaként – a korábbi lengyel és orosz vizsgálatokkal egybehangzóan – a lengyel repülőgép személyzetének szabálytalan eljárását nevezték meg, emellett két orosz légiirányítót meggyanúsítottak azzal, hogy hozzájárultak a légikatasztrófához.

Maksjan szerint az RMF FM által hétfőn közzétett anyag, bár részleteiben megegyezik a szakértők által készített olvasattal, sok tartalmi pontatlanságot tartalmaz, rosszul azonosítja a megszólaló személyeket és „bizonyos esetekben olyan kommentárt tartalmaz, mely nem esik egybe az eseménynek a szakértők által bemutatott értelmezésével."

A százados cáfolta a kiszivárgott anyag által sugallt vádat, miszerint a gép személyzetének vérében alkohol lett volna. Nyomatékosította: a korábbi lengyel szakértői vizsgálatok ezt kizárták.
Maksjan hangsúlyozta, hogy az ügyészség szakértői továbbra is vizsgálják a fekete doboz hanganyagának másolatát, melyet az Oroszországi Föderáció Államközi Légügyi Bizottsága (MAK) tett hozzáférhetővé számukra. Közölte, hogy amíg a teljes szakértői jelentés el nem készül, nem teszik közzé a hanganyagot, sem a szakértői vélemény részleteit.

A fekete dobozok hanganyagának másolatait a lengyel szakértők korábban is feldolgozták, a legújabb – most vizsgált – másolatot 2014 elején készítették Moszkvában. Maksjan a keddi sajtóértekezleten megerősítette, hogy az új olvasat a korábbi lengyel átírásoknál 30-40 százalékkal hosszabb anyagot tartalmaz. A lengyel ügyészség arra számít, hogy a korszerűbb módszerekkel végzett újabb hanganyag-vizsgálat pontosabb lesz.
A hanganyag hétfői kiszivárogtatásával kapcsolatban a katonai ügyészség egy külön eljárást kezdeményez.

Andrzej Duda, a legnagyobb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökjelöltje kedden rámutatott: a lengyel vizsgálat a döntő bizonyítóanyag – az eredeti fekete dobozok, valamint a géproncs – hiányában folyik. „Várom az eredeti bizonyítékokat Lengyelországba, akkor lehet egy hiteles vizsgálatot folytatni," mondta.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett, leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczynski lengyel államfővel és feleségével, valamint számos magas rangú politikai, katonai, egyházi vezetővel, neves közéleti személyiségekkel, akik a Katynban 1940 tavaszán a szovjet belügyi rendőrség által lemészárolt több ezer lengyel hadifogoly tiszt emlékére rendezett gyászünnepségre tartottak. A küldöttség és a gép teljes személyzete – összesen 96 ember – életét vesztette.