Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A menekültválságról tanácskoznak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 23. 10:19

Az embercsempészek ellen indítandó katonai műveletről hoznak majd határozatot az Európai Unió vezetői a földközi-tengeri illegális migrációról tartandó csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozójukon – derül ki az AFP francia hírügynökség által szerdán látott nyilatkozattervezetből.

„Módszeres erőfeszítésekre van szükség a hajók azonosítására, elfogására és elpusztítására, még mielőtt azokat az embercsempészek használhatnák" – olvasható a dokumentumban.
Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét arra kérik majd fel, hogy „haladéktalanul kezdje meg az előkészületeket egy lehetséges biztonsági és védelmi műveletre, a nemzetközi joggal összhangban" – olvasható a nyilatkozattervezetben.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán azt állította, hogy Európában vannak olyan javaslatok, miszerint elsüllyesztenék az embercsempészek hajóit és hagynák meghalni az azokon utazó illegális bevándorlókat. A török elnök ennek ellenére azt mondta, hogy „olyan nyilatkozatok érkeznek Európából, amelyek kiköveznék az utat a hajók elsüllyesztéséhez, miközben azokon bevándorlók utaznak". Az államfő hozzátette, elítéli ezt a fajta megközelítést, amelynek értelmében elsüllyesztenék a hajókat és „hagynák meghalni" a menekülteket.

Az Európai Bizottság már a hétfői luxembourgi EU-külügyminiszteri ülésre tízpontos azonnali cselekvési tervet terjesztett elő. A terv értelmében meg kell erősíteni a Földközi-tengeren a jelenleg folyó műveleteket, a Tritont és a Poseidont, több pénzt kell adni az uniós határőrizeti támogató ügynökségnek, a Frontexnek, illetve el kell kobozni és meg kell semmisíteni az embercsempészek hajóit.

A Moammer el-Kadhafi megbuktatása és halála óta fegyveres belviszályokba süllyedt Líbiában lényegében nem működik olyan hatékony közhatalom, amely gátat tudna vetni annak, hogy reményt vesztett emberek az embercsempészeknek kiszolgáltatva, a célra többnyire alkalmatlan hajókon tömegesen vágjanak neki a tengernek, megcélozva az európai partokat.