Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A műveletekről, a képzésekről és a fejlesztésekről tárgyaltak a vezérkari főnökök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. május 20. 16:28

A júniusi állam- és kormányfői szintű Európai Tanács ülés előkészítésének szellemében − a május 18-i védelmi miniszteri ülést követve − május 19-én, kedden rendezték meg az Európai Unió vezérkari főnöki szintű Katonai Bizottság ülését Brüsszelben.

A magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette, tagjai pedig Domján László vezérőrnagy, az MH Katonai Képviselő Hivatal vezetője és a hivatal szakértői voltak.

1595994071

Az EU Katonai Bizottság napirendje harmonizált a miniszteri ülésen hozott politikai döntésekkel, ennek alapján a műveletek, a képzések és a fejlesztések katonai megvalósításainak lehetőségeiről tárgyaltak a vezérkari főnökök.
Kiemelt figyelmet fordítottak az Európa déli és keleti határain található válságövezetekre. Megtárgyalták a védelmi miniszteri ülésen a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából – zömmel Líbiából – Európába tartó menekülthullám, valamint illegális embercsempészet megfékezésére létrehozott katonai művelet (EUNAVFOR MED) megvalósításának katonai-szakmai kérdéseit.  Az egyelőre csak a tanácsi döntésben létező művelet szakmai előkészítése már a héten megkezdődik. A művelethez a hadműveleti központot (Róma) és a műveletet vezető parancsnokot Olaszország ajánlotta fel.

A megbeszélésen meghívott vendégként tartott átfogó tájékoztatót Viktor Mushenko vezérezredes, ukrán vezérkari főnök az Ukrajnában kialakult válságról, melyet az új típusú fenyegetés, az úgynevezett hibrid hadviselés egyik élő példájaként emlegetett. A Katonai Bizottság az Európai Bizottsággal egyetértve egyöntetűen megállapította, hogy a válság kapcsán az Európai Unió lehetőségei között nem látnak katonai megoldást, viszont a meglévő tagállami kiképzési rendszereken belül lehetséges az ukrán katonák nyelvi és szakképzése, amellyel elősegíthetik az uniós integrációs szándékaikat.

1595994071

A vezérkari főnökök megvitatták a kiképző missziók (EUTM Mali, EUTM Szomália, EUMAM RCA) működtetését is, kiemelve: ezek során továbbra is az Európai Unió válságkezelési koncepció keretében kimunkált képzési és felszerelési elvet követik, melybe bevonják a partnerországokat is.

A brüsszeli látogatása során dr. Benkő Tibor vezérezredes kétoldalú megbeszélésekre is sort kerített a portugál és olasz vezérkari főnökökkel; megvitatták a KFOR-missziós magyar és portugál szerepvállalást, valamint az ukrán események hatására a walesi NATO-csúcson hozott megerősítő intézkedésekben való részvételt.

1595994071

Fotó: Honvéd Vezérkar