Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO az afganisztáni kivonulást is előkészíti, és együttműködésre törekszik Ukrajnával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 28. 18:49

Jogalap hiányában a NATO az Afganisztánból való esetleges teljes kivonulás terveit is elkészíti, emellett pedig az ukrán féllel folytatott egyeztetés során együttműködést szorgalmaztak Kijevvel, és Ukrajna függetlenségének, területi egységének és szuverenitásának fontosságát hangsúlyozták – derült ki február 27-én, csütörtökön, a védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozását követően.

Sajtótájékoztatóján Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár megismételte: ha nem jön létre a tervezett biztonsági megállapodás Kabul és Washington között, akkor a NATO-csapatok jogállását tisztázó egyezményt sem lehet megkötni, akkor pedig nem maradhatnak külföldi katonák Afganisztánban.

„Hangsúlyozom, hogy nem ez az, amit szeretnénk, szerintünk nem ez szolgálja az afgán nép érdekét, ugyanakkor biztonsági megállapodás hiányában ez lehet a végkifejlet. Ez forog kockán" – jelentette ki Rasmussen. Kiemelte annak fontosságát is, hogy az idén esedékes afganisztáni elnökválasztásnak hitelesnek, átláthatónak, és az egész társadalom számára nyitottnak kell lennie, és olyan eredményt kell hoznia, amelyet az afgán nép elfogad.

1595967672

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár sajtótájékoztatója

A főtitkár rámutatott, hogy a NATO jelenleg az ISAF lezárására összpontosít, ugyanakkor a 2014 utáni katonai küldetés tervezéséhez is bizonyosságra lenne szükség, ahhoz pedig az afgán elnöknek alá kellene írnia a kétoldalú biztonsági megállapodást az Egyesült Államokkal, és a NATO-csapatok jogállását tisztázó egyezményt is időben tető alá kellene hozni.

„Ha nem lesz biztonsági megállapodás, nem lesznek katonák és kiképzés sem" – tette világossá Rasmussen.

A főtitkár közölte hogy a miniszterek kettős döntést hoztak: egyrészt megerősítették, hogy elkötelezettek a „Resolute support" (Eltökélt támogatás) elnevezésű támogató, kiképzős és tanácsadó misszió elindítása mellett, másrészt felkérték a katonai hatóságokat, hogy minden eshetőségre készüljenek fel, így a lehetséges kivonulás terveit is készítsék elő.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a tanácskozás után arról beszélt, hogy minél tovább csúszik a kétoldalú megállapodás és a csapatok jogállását tisztázó egyezmény aláírása, annál nehezebb lesz majd a 2014 utáni küldetés támogatása, megtervezése és végrehajtása, ezért a rendezett kivonulás terveinek is el kell készülniük.

1595967672

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatója

Ukrajnáról a kijevi védelmi miniszter első helyettesével tárgyaltak a NATO védelmi tárcáinak vezetői – közölte a NATO-főtitkár. Újságírói kérdésre elmondta: Ukrajna nem kért konkrét segítséget a szövetségtől, a NATO-Ukrajna Bizottság megerősítette azt a szándékot, hogy a NATO-nak és Kijevnek folytatnia kell az együttműködést.

A politikus megerősítette, hogy Oroszország időben, megfelelően értesítette a NATO-t az ukrán határ közelében zajló csapatmozgásokról, gyakorlatról, emellett Moszkva azt is közölte, hogy a műveletek semmilyen összefüggésben nincsenek azzal, ami Ukrajnában történik.

„Nincs ennek ellentmondó információnk, ugyanakkor az egybeesés nem teszi egyszerűbbé a dolgokat" – húzta alá a NATO főtitkára.

„Országuk jövőjéről csak az ukránok dönthetnek, a NATO pedig tiszteletben tartja a választásukat, és kiáll mellettük" – közölte Anders Fogh Rasmussen, megismételve a korábbi nyilatkozatait, miszerint a krími fejlemények rendkívüli aggodalomra adnak okot, a fegyveresek akciója pedig veszélyes és felelőtlen. Megismételte a felszólítást is: Oroszország tartózkodjon a feszültséget növelő vagy félreérthető lépésektől.

Rasmussen egyúttal a kijevi vezetőkhöz is felhívást intézett, azt kérte folytassanak mindenki számára nyitott, demokratikus folyamatot.

„Minden érintett félnek felelős hozzáállást kell tanúsítania, és a stabilitás érdekében kell dolgoznia" – hangoztatta a dán politikus. Rasmussen úgy vélte, minden demokráciában csak az jelenti az előrevezető utat, ha mindenki tiszteletben tartja a demokrácia, a jogállamiság, az emberi és kisebbségi jogok értékeit.

Chuck Hagel Ukrajnával kapcsolatban kijelentette: Amerika megerősíti elkötelezettségét Ukrajna területi egysége mellett, és elvárja, hogy más országok is tiszteletben tartsák azt és az ország szuverenitását. Oroszországtól pedig a feszültségnövelő és félreérthető lépések elkerülése mellett az amerikai védelmi miniszter átláthatóságot is vár.

Fotók: nato.int