Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO elítéli az orosz csapaterősítést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 15. 21:04

A NATO július 14-én, hétfőn elítélte az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapaterősítést, amely lépés a szervezet szerint hátráltatja az ukrajnai feszültség enyhülését.

„Bizonyítékaink vannak rá, hogy június közepe óta orosz katonák ezrei érkeztek fokozatosan az ukrán határ környékére" – jelentette ki a katonai szövetség egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

A NATO szerint jelenleg mintegy 10-12 ezer orosz katona állomásozik a két ország közötti határ térségében.

Moszkva az utóbbi hetekben újabb csapatokat vont össze a körzetben. Oroszország korábban visszavonta a határtérségbe vezényelt 40 ezer katonájának többségét, számuk június közepére kevesebb mint ezerre apadt.

„Ez az intézkedés nem a helyes irányba mutat. Ez a lépés hátráltatja a feszültség enyhülését" – szögezte le az illetékes.

„A NATO ismét arra szólítja fel Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az ukrán határról, hagyjon fel az oroszbarát szakadárok támogatásával, ne juttasson harcosokat, pénzt és fegyvereket Ukrajnába, valamint vessen véget minden olyan tevékenységnek, amely jelentősen destabilizálja a helyzetet" – mondta a tisztségviselő.

Az ukrán hadsereg hétfőn felszámolta a luhanszki repülőtér kelet-ukrajnai szakadárok által fenntartott blokádját. A felkelők ugyanakkor lelőtték az ukrán légierő egyik An-26 típusú szállító repülőgépét, kijevi közlés szerint feltehetően egy orosz területről kilőtt rakétával.