Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO elítélte a koszovói erőszakot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 5. 8:32

A NATO főtitkára elítélte a koszovói választásokon vasárnap tapasztalt erőszakot, amely az etnikai megosztottságot és a szerb nacionalisták erejét bizonyítja.

Anders Fogh Rasmussen erről november 4-én, hétfőn, szokásos brüsszeli sajtótájékoztatóján beszélt. „A választások a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának fontos elemét jelentik. Nem fogjuk hagyni, hogy a folyamatot kisiklassák" – mondta.

Vasárnap többször is riasztották a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erőt (KFOR) a koszovói helyhatósági választásokon, hogy egységeinek felvonultatásával akadályozza meg a feszültség további éleződését Kosovska Mitrovicában és Zvecanban.

A másik fő téma a sajtóértekezleten Pakisztán fenyegetőzése volt, hogy lezárja a NATO-erők Afganisztánba vezető utánpótlási útvonalait, ha az Egyesült Államok nem állítja le pilótanélküli repülőgépekkel pakisztáni területen folytatott támadásait. A főtitkár azt mondta: „bízik benne, hogy a pakisztáni hatóságok nyitva tartják az utakat, mert Iszlámábádnak is saját érdeke, hogy ezzel hozzájáruljon a stabilitáshoz és biztonsághoz a térségben". „Afganisztán és Pakisztán biztonsága kölcsönösen függ egymástól. Nem lehet béke az egyik országban, ha a másikban nincs biztonság" – mondta.

Rasmussen közölte, hogy a Balti-tenger térségében megkezdődött hétfőn a szervezet évek óta legnagyobb hadgyakorlata, amelyet Oroszország bírált, noha az a NATO szerint nem ellene irányul.

A Steadfast Jazz fedőnevű manőverben a NATO-tagországok és partnerországok 6000 embere, több tucat harci repülőgép és 13 hadihajó vesz részt. Célja a NATO többnemzetiségű Válaszadó Ereje képességeinek kipróbálása. Ezt az alakulatot „bárhol, bármilyen veszély kezelésére" szánják. Rasmussen szerint meghívtak orosz megfigyelőket is, hogy lássák: a gyakorlat „nem Oroszország ellen irányul".