Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO főtitkár elítéli a kijevi eseményeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 22. 20:11

Rövid közleményben ítélte el Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár január 22-én, szerda délelőtt a kijevi „drámai fejleményeket”, egyúttal rendkívüli aggodalmának ad hangot a tüntetők haláláról érkező jelentések miatt.

„Erőteljesen elítélem az erőszakot. Az erőszak sosem jelenthet megoldást a politikai válságra" – szögezte le közleményében Rasmussen.

A NATO-főtitkár szerint minden félnek sürgősen önmérsékletet kell tanúsítania, valódi párbeszédet kell kezdenie, és el kell kerülni az erőszak további eszkalációját.

Catherine Ashton is elítéli az erőszakot

Erőteljesen elítélte az ukrajnai események erőszakos eszkalációját szerda délelőtt kiadott közleményében Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője is.

A tiltakozók haláláról érkező hírek kimondhatatlan aggodalomra adnak okot – fogalmaz kommünikéjében a brit politikus, aki minden érintett felet önmérsékletre szólít.

„Az erő alkalmazása és az erőszakhoz folyamodás nem válasz a politikai válságra. Minden erőszakcselekményt haladéktalanul be kell szüntetni és ki kell vizsgálni. A felelősöket el kell számoltatni" – szögezi le közleményében az EU külügyi főképviselője.

Ashton egyúttal kijelenti: maradéktalanul tiszteletben kell tartani és meg kell védeni az ukránok gyülekezési és szólásszabadságát.

„Mélyen aggasztanak az újságírók elleni támadásokról és eltűnt személyekről érkező jelentések" – tudatja a külügyi főképviselő, aki legmagasabb szintű, érdemi párbeszédet sürget a kormányerők és az ellenzék között. A megoldásnak eleget kell tennie az ukrán nép elvárásainak – zárja közleményét Catherine Ashton.

Cecilia Malmström, az EU belügyi biztosa a Twitteren tett közzé rövid üzenetet az ukrajnai fejleményekkel kapcsolatban. „Nagyon aggasztanak az ukrajnai hírek, amelyek két tüntető haláláról szólnak" – írta a svéd politikus.

Az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfeltartással, amelyek korlátozták a gyülekezés és a szólás szabadságát, és egyértelműen azt a cél szolgálták, hogy ellehetetlenítsék, törvényen kívülre helyezzék a hatalom ellen tiltakozókat.