Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO Katonai Bizottság májusi vezérkarfőnöki szintű értekezlete

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. május 21. 18:30

A Brüsszelben május 20−21-én megrendezett NATO katonai bizottsági ülésen hazánkat dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, Domján László vezérőrnagy, katonai képviselő és az MH Katonai Képviselő Hivatala kijelölt állománya képviselte.

Az ülésén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta, hogy a jelen biztonsági kihívások között az egyetlen alternatíva a NATO kollektív védelmi képességének megerősítése. A NATO gyors reagálóképességét a Walesben elfogadott Készenléti Akcióterv (RAP) részeként megújított NATO Reagáló Erők (NRF), benne a Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Kötelék (VJTF) jelenti. Különösen fontos, hogy a védelmi költségvetések csökkentési tendenciája minden tagországban megálljon, és a növekedés szint közeledjen az elvárt 2 százalékos GDP-részarányhoz.
Az ülés kiemelt napirendi pontja a RAP katonai feladatai értékelése volt.

1595994306

A Katonai Bizottság elnöke, Knud Bartels vezérezredes kifejtette, hogy a RAP feladatainak végrehajtása során a legnagyobb kihívást az erőforrások biztosítottsága jelenti. Benkő Tibor vezérezredes hozzászólásában kifejtette, hogy Magyarország támogatja és aktívan részt vesz a folyamatokban, ennek keretében nagy figyelmet fordítunk a pápai légibázis fejlesztésére, és szeptembertől részt veszünk a balti légtérvédelem feladataiban. Bejelentette, hogy a tervek szerint a magyar NATO Képességintegráló Elem (NFIU) a varsói csúcstalálkozóra eléri a kezdeti nemzeti készenlétet, 2016 év végéig pedig a teljes műveleti készenlétet.
A RAP keretében megvalósuló, valamint a reagálóképesség növelését célzó adaptációs feladatok mellett továbbra is nagy figyelem irányul a NATO afganisztáni „Eltökélt Támogatás" (RSM), továbbá a koszovói KFOR-műveletre. Ennek megfelelően a vezérkari főnökök mindkét művelet kapcsán áttekintették az aktuális biztonsági és katonai stratégiai kérdéseket.

A KFOR-művelet vonatkozásában Benkő Tibor vezérezredes hangsúlyozta, hogy az erők későbbi csökkentése csak a megfelelő feltételek megléte esetén hajtható végre. Megerősítette, hogy Magyarország a jövőben is fenn kívánja tartani műveleti hozzájárulását.
Viktor Muzhenko vezérezredes, ukrán vezérkari főnök mindkét ülésen tájékoztatta a katonai vezetőket az ukrajnai válsághelyzetről, melyet a hibrid hadviselés egyik példájaként említett. Elmondta, hogy a minszki fegyverszüneti megállapodásban foglaltak végrehajtása vontatottan halad. Az ukrán fegyveres erők átalakítási terveiről szólva elmondta, hogy a válságban megmutatkozott az eddig alulfinanszírozott fegyveres erők műveleti képességeinek hiánya, ezért a haderő modernizálásának feladatait kiemelt fontossággal kezelik. Benkő Tibor vezérezredes kifejezte elismerését az ukrán nép és a fegyveres erők felé, hogy ebben a kritikus helyzetben is aktív hozzájárulói a NATO-műveleteknek, valamint a magyar, román, szlovák és ukrán összetételű „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóaljnak. Megerősítette továbbá, hogy Magyarország továbbra is fenntartja a képzések és orvosi ellátás terén tett korábbi segítségnyújtási felajánlásait.

1595994306

A Grúziával kibővített ülés keretében Vakhtang Kapanadze vezérőrnagy, grúz vezérkarfőnök az aktuális biztonsági helyzetről tájékoztatta a vezérkarfőnököket. Áttekintették a 2014-ben elfogadott NATO−grúz megerősített együttműködési csomag végrehajtását, amelynek célja a grúz védelmi képességek fejlesztése.
Az ülések margóján kétoldalú megbeszélésre került sor a dél-koreai vezérkarfőnök-helyettessel, ahol megvitatták a jövőbeni lehetséges katonai együttműködés területeit.

Knud Bartels vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke 2015 május 20−21-én utoljára vezeti a NATO Katonai Bizottságának vezérkarfőnöki szintű ülését. 2015. június 26-án átadja megbízását Petr Pavel vezérezredesnek, aki 2014. május 4-ig a cseh fegyveres erők vezérkarfőnöki beosztását látta el. A Magyar Honvédség és a NATO közötti kapcsolatok erősítése elismeréseként dr. Benkő Tibor vezérezredes a honvédelmi miniszter által adományozott Szövetségért Érdemjelet adta át Knud Bartels vezérezredes részére.

1595994306


Fotók: Honvéd Vezérkar