Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO kész támogatni a líbiai egységkormányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 6. 20:45

A NATO kész támogatni a Líbiában nemrégiben megalakult egységkormány biztonságos működését, ami az első és legfontosabb lépése az országban egyre nagyobb befolyást szerző Iszlám Állam visszaszorításának – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az uniós tagországok védelmi minisztereinek Amszterdamban rendezett informális találkozóján.

Líbia műveleti területévé vált az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. Becslések szerint jelenleg legalább 5000 dzsihadista harcos tevékenykedik az ország területén, központjuk a Tripolitól keletre található Szirt. Az ország békéjének megteremtése érdekében elsősorban védelmi intézkedésekre van szükség – hangsúlyozta a NATO főtitkára.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter az ülésen azt javasolta, hogy a menekültek megmentése és embercsempész-hálózatok felderítése érdekében tevékenykedő Sophia nevet viselő Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő, haditengerészeti uniós misszió munkáját ki kellene terjeszteni a líbiai felségvizekre is az egységkormány beleegyezésével.

A líbiai béke megteremtésének feltétele az, hogy az országban működő pártok támogassák az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) nevű nemzeti egységkormányt.

Az unió az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatára emlékeztetve felszólította a világszervezet tagállamait januárban, hogy szakítsák meg a hivatalos kapcsolatot a párhuzamos líbiai intézményekkel.

Líbia Moamer Kadhafi diktátor hatalmának 2011-es megdöntését követően gyakorlatilag részekre szakadt, az ország ellenőrzéséért különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással, egy kisebb, keleti részén pedig megvetette lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is.