Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkaértekezlet a Honvéd Testalkati Programról

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 6. 19:14

Egyeztető értekezletet rendezett a napokban az MH Egészségügyi Központ, valamint az MH Kiképzési és Doktrinális Központ a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló honvédelmi miniszteri rendeletben foglalt testalkati ajánlásokról és a Honvéd Testalkati Programról.

1596008418

Az értekezleten a témában érintett kiképzési, egészségügyi valamint testnevelő szakállomány – összesen 62-en – vett részt. Dr. Sótér Andrea alezredes, az MH Egészségügyi Központ Egészségfejlesztési Osztály vezetője – mint a Honvéd Testalkati Program Magyar Honvédség szintű koordinálásáért felelős szakember – tájékoztatást adott a tavaly április óta elvégzett feladatokról.

Ezt követően Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka összegezte a program jelentőségét és aktualitását. Elmondta: a testalkati mutatók mérése, valamint a ráépülő program mérföldkő lehet a Magyar Honvédség személyi állományának életében. Mindez jelenleg még csak ajánlás, de pár év múlva már jogszabály teheti kötelezővé a nem megfelelő testalkati mutatókkal rendelkezők részvételét a Honvéd Testalkati Programban (HTP).

1596008418

Szabó vezérőrnagy felhívta a figyelmet arra is, hogy a katonák hadrafoghatóságának érdekében nélkülözhetetlen a jó egészségi és edzettségi állapot kialakítása, illetve annak fenntartása.

Ezt követően – dr. Juhász Zsolt alezredes, a HTP programvezetője vezetésével – megkezdte a munkáját a munkacsoport értekezlet, amelyen dr. Györe István Attila, az MH Egészségügyi Központ HTP-ért felelős főorvosa ismertette a programmal kapcsolatos jövőbeni végrehajtási tervezetet.

Az előadást követően a szakterületek felelősei röviden összefoglalták a programmal kapcsolatos tapasztalataikat és megfogalmazták véleményüket az előterjesztett tervezetről.

1596008419

Fotó: MH Egészségügyi Központ