Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-külügyminiszterek várhatóan támogatni fogják Törökország védelmének megerősítését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 4. 11:04

A NATO-országok külügyminiszterei – december 4–5-i brüsszeli tanácskozásukon – várhatóan támogatásukról fogják biztosítani Törökország védelmének megerősítését, azon belül azt, hogy a szövetség egyes tagállamai Patriot típusú rakétavédelmi rendszert telepítsenek a szíriai határ közelében – mondták NATO-diplomaták.

A szíriai belharcok miatt Törökország kérte a Patriotok rendelkezésre bocsátását. A NATO-ban az Egyesült Államok mellett Németország és Hollandia rendelkezik ilyen eszközökkel. A telepítés NATO-források szerint néhány hetet vesz igénybe. Az atlanti szövetség központjában hangsúlyozzák, hogy a rakétavédelmi rendszer telepítése semmilyen támadó szándékot nem szolgál, kizárólag arra hivatott, hogy szükség esetén védelmet nyújtson egyik tagállamának, Törökországnak.

A másfél napos külügyminiszteri tanácskozás alapvető feladata, hogy áttekintsék, miként alakul a NATO és a vele partneri viszonyban álló országok együttműködése. Megvitatják a nyugat-balkáni helyzetet – azon belül Koszovó ügyét –, az észak-afrikai és a közel-keleti helyzetet, valamint az afganisztáni nemzetközi katonai erő (ISAF) működésének eredményeit.

Diplomáciai források szerint Hamid Karzai afgán elnök várhatóan még az év vége előtt bejelenti, hogy megkezdik az átadási ütemterv negyedik szakaszának a megvalósítását. Arról a folyamatról van szó, amelynek keretében az ISAF fokozatosan átadja a biztonságért viselt fő felelősséget az afgán fegyveres erőknek. Ez az átadás fokozatosan történik. Jelenleg az ország lakosságának mintegy háromnegyede él olyan területen, ahol alapvetően már nem az ISAF katonái, hanem az afgán reguláris erők gondoskodnak a biztonságról, és a nemzetközi erők csak támogatást nyújtanak ehhez.

A negyedik átadási szakasz végrehajtásával ez az arány 90 százalékra emelkedik majd – mondják az atlanti szövetség központjában.

Az ISAF harci misszió 2014 végén a tervek szerint befejeződik, utána új nemzetközi küldetés kezdődik, amelyet – jóval alacsonyabb létszám mellett – nem a harci tevékenységben való részvétel, hanem a kiképzés, tanácsadás jellemez majd.

A mostani NATO-külügyminiszteri értekezlet részvevői találkoznak Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia irányítójával. NATO-elemzők szerint egyelőre nem látható alapvető elmozdulás a NATO-orosz kapcsolatokban, bár a novemberi amerikai elnökválasztás nyomán világossá vált, hogy az elkövetkező években továbbra is Barack Obama elnök irányítja az Egyesült Államok politikáját, és ez jelentős kiszámíthatósági hozadékot jelent az Oroszországgal való viszony alakításakor.

Az atlanti szövetség országainak külügyminiszterei szintén találkoznak Maia Pandzsikidze új grúz külügyminiszterrel, akivel Martonyi János, a magyar diplomácia irányítója a NATO-ülés kezdete előtt külön kétoldalú megbeszélést is tart.