Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO látni szeretné az orosz csapatok hátravonását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 16. 13:36

A NATO európai főparancsnoka szerint a szövetség üdvözölné az orosz csapatok hátravonását Ukrajna keleti határától, de eddig nem láttak nagyobb csapatmozgást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton adott utasítást orosz katonai egységek visszavonására az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Rosztovi területről.

„Üdvözölnénk a katonák visszavonását erről a határról, és aggodalommal figyeljük, mi történik" – mondta Philip Breedlove tábornok október 15-én, szerdán egy görögországi NATO-tanácskozás alkalmából az amerikai hírügynökségnek.

„Eddig nem láttunk nagyobb mozgást. Figyeljük, hogy teljesítik-e az ígéretet" – tette hozzá.

A NATO eddig is figyelemmel követte az orosz csapatkivonási ígéreteket. Tavasszal az Egyesült Államok és az atlanti szövetség közlése szerint Oroszország 40 ezer katonát vezényelt a határ közelébe, de Putyin utasítására májusban visszavonták őket eredeti támaszpontjaikra. Washington és Brüsszel ezt visszaigazolta, de augusztusban Moszkva újból megerősítette a térségben lévő egységeit.

Breedlove nem volt hajlandó találgatni, hogy Oroszország mekkora veszélyt jelent. „Elég csak megnézni a harcképességet. Az ukrán határon még mindig egy nagyon, nagyon nagy és nagyon, nagyon harcképes erő van… Elég rámutatni, hogy Putyin úr fenntartja a határon a képességet arra, hogy behatoljanak Kelet-Ukrajnába, ha ezt választja" – mondta.

Frank Gorenc tábornok, a NATO légierejének parancsnoka a csapatkivonásról azt mondta, hogy „a tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak… s az üzenetek tettek nélkül csak szavak maradnak".