Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO megnyitotta második baltikumi légi támaszpontját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 1. 8:06

A NATO április 30-án, szerdán  megnyitotta második baltikumi légi támaszpontját a Tallinn melletti Amariban, az ukrán válság miatt megerősített baltikumi légtérellenőrző missziója keretében.

A litvániai Siauliai után Amari a második baltikumi légi támaszpont, amelyen NATO-vadászgépek állomásoznak.

Az észt hadsereg közlése szerint négy dán vadászgép érkezett az észt fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Amari légi támaszpontra. Az F-16-osok a Litvániában állomásozó NATO-vadászgépekkel összhangban négy hónapon keresztül látnak el járőrszolgálatot Észtország, Lettország és Litvánia légterében. Küldetésük végeztével Németország veszi át tőlük rotációban a feladatot.

Taavi Röivas észt miniszterelnök a megnyitó ünnepségen üdvözölte a NATO döntését, hogy vadászgépeket telepít országában, és kijelentette, hogy ez erősíti a régió biztonságát.

A három volt balti szovjet köztársaság 2004-ben lett a NATO tagja. Nincs saját légierejük, ezért 2006-tól kezdve légterük ellenőrzését rotációban a NATO más tagállamainak repülőgépei végzik.

Ugyancsak szerdán vette át négy lengyel MiG-29-es vadászgép a baltikumi légtérellenőrzést az Egyesült Államoktól.

Algirdas Butkevicius litván miniszterelnök üdvözölte a misszió megkezdését a Siauliai légi bázison, és kijelentette, hogy annak különös jelentősége van Oroszország ukrajnai akcióinak fényében.

A négy lengyel vadászgép kedden szállt le a litvániai NATO-támaszponton. A légtérellenőrzésben segítségükre lesz négy brit Eurofighter vadászgép is.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden „példátlannak" nevezte az Egyesült Államok és a NATO katonai aktivitásának növekedését az orosz határok közelében.

Oleg Kocsetkov ezredes, a nyugat-oroszországi katonai körzet szóvivője szerdán közölte, hogy a NATO-vadászgépek baltikumi felvonulására válaszul az orosz légierő helikopterei gyakorlórepüléseket kezdenek Oroszország északnyugati részének légterében, a balti államok határainak közelében.