Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A német pártok elutasítják a szíriai katonai beavatkozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 31. 20:18

Németországban a lakosság többsége mellett valamennyi parlamenti párt is elutasítja az esetleges katonai beavatkozást Szíriában.

A német kormány szerint a Damaszkusz térségében elkövetett állítólagos vegyi támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti, amit nem lehet annyiban hagyni. Ugyanakkor Guido Westerwelle külügyminiszter pénteki nyilatkozatásban leszögezte: a kormányhoz nem érkezett felkérés a részvételre egy esetleges intervencióhoz, és a kabinet nem is foglalkozik a kérdéssel. Berlin a katonai akció helyett azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai állapodjanak meg a súlyos jogsértésre adandó válaszról – hangsúlyozta a liberális FDP politikusa.

Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke a napokban konzultált a brit kormányfővel és a francia, az orosz és az amerikai elnökkel. A német kormány közleményei szerint a kancellár valamennyi telefonbeszélgetésben hangsúlyozta, hogy a damaszkuszi rezsimnek tulajdonított gáztámadás egy határ átlépését, új minőséget jelent a szíriai konfliktusban, de a helyzetet politikai, diplomáciai eszközökkel kell rendezni, lehetőleg az ENSZ keretein belül.

A konzervatív-liberális koalíció baloldali ellenzéke is elutasítja a beavatkozást, és tárgyalásokat sürget.

A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Peer Steinbrück pénteken Berlinben elmondta: a világ legnagyobb gazdaságait összefogó G20-as csoport jövő heti, szentpétervári csúcstalálkozóján meg kell alakítani egy négytagú tárgyalócsoportot az Egyesült Államok, Oroszország és az Arab Liga elnökének, valamint az ENSZ főtitkárának részvételével, és ennek a csoportnak azonnal tárgyalásokat kell kezdeményeznie a szíriai konfliktus résztvevőivel egy 72 órás fegyverszünet elrendeléséről. „Száz óra tárgyalás is jobb, mint egy percnyi lövöldözés" – mondta Steinbrück.

A Zöldek parlamenti frakcióvezetője, Jürgen Trittin a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva óva intett attól, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan, BT-felhatalmazás nélkül mérjen csapást Szíriára. Üdvözölte a brit parlament csütörtöki döntését, miszerint nem támogat egy esetleges szíriai katonai beavatkozást. Trittin szerint Nagy-Britanniában is azért aggódnak, amiért Németországban, jelesül hogy nemzetközi jogot sértene egy ENSZ-mandátum nélküli katonai akció.

A parlamenti ellenzék harmadik pártja, a reformkommunista, pacifista Baloldal mindig minden katonai akciót ellenez, így a szíriai intervenció gondolatát is elutasítja.

Németországban a lakosság többsége elutasítja a katonai beavatkozást. Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint a lakosság 58 százaléka ellenzi, 33 százaléka pedig támogatja, hogy a Nyugat fegyveres akcióval reagáljon a vegyifegyver-támadásra. A németek 55 százaléka azt is ellenzi, hogy Németország pénzzel vagy más egyéb módon támogasson egy amerikai vezetésű esetleges katonai akciót. Az amerikai beavatkozást 41 százalék üdvözölné, míg 4 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben.