Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Niger-delta Bosszúállói megint robbantottak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 27. 20:15

Nigériai milicisták felrobbantották az amerikai székhelyű Chevron vállalat egyik víz alatti olajvezetékét az Escravos folyónál – közölték helyi lakosok, illetve maguk a támadók.

A Niger-delta Bosszúállói (NDA) közleményben tudatta, hogy az október 25-ei, keddi támadásban működésképtelenné tett egy olajvezetéket, amelyen keresztül a Chevron napi 100 ezer hordó kőolajat szállít. A milicisták a támadással azt akarták jelezni a nemzetközi olajvállalatoknak, hogy ne hajtsanak végre javítási munkálatokat a megrongált olajlétesítményeken, mielőtt egyeztetnek a Niger-delta lakóival.

A Shell olajvállalat épp most készül újraindítani olajszállítmányait nyolc hónappal azután, hogy az NDA megrongálta egyik olajvezetékét, és az akcióval leállította az exportot a napi 250 ezer hordó nyersolajat kitermelő forcadosi terminálról.

Muhammadu Buhari nigériai elnök a tervek szerint éppen néhány nap múlva folytat megbeszélést a déli olajkitermelő régió vezetőivel.

Az NDA több hasonló támadást hajtott már végre olajlétesítmények ellen. A szabotázsakciók következtében február óta mintegy egymillió hordónyival csökkent Nigéria napi nyersolajexportja, és míg az ország korábban Afrika első számú kőolaj-termelő államának számított, mára a második helyre csúszott vissza.

A Niger-delta Bosszúállói nevű csoport korábban világossá tette: távozásra akarja kényszeríteni a multinacionális energiavállalatokat, mert szerinte az olajkitermelés erőteljes környezetszennyezést okozott, ami tönkretette a helyi halászatot és a mezőgazdaságot.

Egyes vélemények szerint a keresztény többségű Dél-Nigériában a milicisták politikusok támogatását is élvezhetik, akik a muszlim északról származó Buhari elnököt akarják nehéz helyzetbe hozni.