Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni tálibok már nem akarnak békéről tárgyalni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 1. 10:26

A pakisztáni Tálib Mozgalom május 30-án, csütörtökön megválasztotta az előző nap megölt második számú vezetőjének utódát, s a dróncsapás miatt a mozgalom egyben visszavonta a béketárgyalásokra vonatkozó korábbi ajánlatát.

A pakisztáni tálibok második számú vezetőjét, Váli ur-Rehman mollát megölte egy drónról leadott lövés – jelentette be a pakisztáni Tálib Mozgalom szóvivője. Ezt a halálesetet a szervezet előzőleg még cáfolta. Mindenesetre a pakisztáni tálibok szerdán késő este összeültek, hogy megválasszák Váli ur-Rehman utódát.

Az új második számú vezető Hán Szaid lett, aki eddig elődje helyetteseként szolgált. Jelentős szerepet játszott abban a fegyveres akcióban, amelyet 2011-ben tálib fegyveresek a pakisztáni hadsereg karacsi flottatámaszpontja ellen indítottak, s amelyben 18 ember vesztette életét. Ugyancsak része volt egy börtön ellen 2012-ben végrehajtott támadás megszervezésében, annak eredményeként mintegy négyszáz fogoly szökött meg.

Pesavarban csütörtökön a pakisztáni tálibok szóvivője bejelentette, hogy a mozgalom az amerikai dróntámadás miatt visszavonta a béketárgyalások megkezdésére vonatkozó – a nemrég megválasztott új pakisztáni kormánynak tett – korábbi ajánlatát.