Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerű gondolkodás, stratégiai szemlélet…

Szöveg: Juhász István ezredes |  2013. június 1. 9:11

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, 22. Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam hallgatói, tanulmányi út keretében látogatást tettek Brüsszelben, Monsban és Ramsteinben május végén.

1595955046

A csoportot prof dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes vezette. Május 27-én a brüsszeli NATO központban Kovács István Magyarország NATO nagykövete fogadta a csoportot és tartott indító előadást a Szövetség előtt álló feladatokról és a politikai döntéshozatal kérdéseiről. Nagy megelégedettséggel szólt a NATO beosztásokban szolgálatot teljesítő katonák helytállásáról, feladat végrehajtásáról. Mint elmondta: kiemelten fontosnak tartja azt, hogy a hazatérő katonák felelős beosztásokban tudják majd kamatoztatni a tapasztalataikat.

A tanfolyam hallgatói tájékoztatót hallgattak meg Rábai Zsolt főtanácsostól a Public Diplomacy Division feladatrendszeréről. A csoportot megtisztelte Iklódy Gábor a NATO főtitkárhelyettese, aki a Szövetség új kihívásokkal foglalkozó terület vezetőjeként a vízkészletek fontosságáról, az energia- és kiberbiztonságról tartott tájékoztatót, majd kötetlen beszélgetés során válaszolt a felmerülő kérdésekre.

1595955046

Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Katonai Képviselő Hivatal vezetője ismertette a Hivatal feladatrendszerét, felépítését, a jövőbeni kihívásokat. Elmondta, hogy a NATO-ban nagy elismerés övezi a magyar katonák missziós szerepvállalását, amelyet az egyre nehezedő gazdasági környezet ellenére professzionális módon hajtanak végre. Beszélt a Szövetség parancsnoki struktúrájának átalakításáról, a 2014 utáni szerepvállalásáról Afganisztánban, a Resolute Support művelet keretében.

A tanfolyam hallgatói ismereteket szereztek a NATO és az EU döntéshozatali és tervező rendszeréről, a jövőbeni kihívásokról. Végül Varga János vezérőrnagy, Magyarország Nemzeti Katonai Képviselője (SHAPE) fogadta a csoportot kötetlen beszélgetés keretében. Délután a tanfolyam állománya Waterloo-ban, rögtönzött hadtörténelem órán elevenítette fel a közel 200 évvel ezelőtt történt sorsdöntő csata eseményeit.

1595955046

Másnap a SHAPE (Mons) kijelölt állománya tartott előadást a NATO műveletek tervezési kérdéseiről (COPD), az erőgenerálás felelősségéről és a közelmúlt, valamint a folyó műveletek legfontosabb tapasztalatairól. A Magyar Honvédség a NATO elveknek megfelelően tervezi tevékenységét, amelyről jól felkészült magyar előadók szóltak a kiutazást megelőzően. A hallgatók számára a SHAPE látogatás kapcsán teljesedett ki az elméletből megszerzett információ és érett készségszintűvé.

Ezt követően a tanfolyam meglátogatta a Szövetség Comprehensive Crisis and Operation Management Centre-t (CCOMC) és találkozott az ott szolgálatot teljesítő magyar katonákkal. A CCOMC a korábban megszerzett tapasztalatok felhasználásával, új filozófiát megtestesítve hajtja végre feladatait, ahol mind a katonai, mind a civil válságkezelő képességek fúziója megtörtént.

1595955047

Május 29-én Ramsteinben (Németország), a NATO Allied Air Commandnál folytatódott a látogatás. Brit, dán és amerikai előadások szóltak a parancsnokság átalakításáról, a légi műveletek tervezéséről, az új szervezeti rendben tevékenykedő CAOC-ok feladatrendszeréről, az Air Policing rendszer, a Szövetséges Légierő Műveleti Vezetési Rendszer szaktisztjeinek NATO szintű képzésének egy hálózatba rendezéséről, és a NATO rakétavédelmi koncepciójáról. Az előadók teljes őszinteséggel beszéltek a korábbi műveletek tapasztalatairól, azok feldolgozásáról, felhasználásáról a gyakorlatban és a kiképzésben, ami várhatóan a Szövetség feladat végrehajtásának hatékonyságát növeli majd. A tanfolyam hallgatói látogatást tehettek a NATO legújabb szituációs központjában a NBMDC-ben (NATO Ballistic Missile Defence Centre), ahol elhangzottak alapján a NATO rakétavédelmi rendszere 2018-2020-ban éri el a teljes készenlétet.

Az út során Prof Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes több évtizedes hazai és szövetségi beosztásban szerzett gyakorlati tapasztalatait is megosztotta az osztállyal, színesítve a parancsnokságokon szerzett ismereteket.

1595955047