Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szakadárok átadták a maláj gép feketedobozát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 22. 10:29

Malajzia miniszterelnöke július 21-én, hétfőn bejelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába.

Najib Razak közölte, hogy a feketedobozokat a már Ukrajnában tartózkodó maláj szakértők kapják meg a tervek szerint még hétfőn. Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat – mondta.

A maláj kormányfő közölte, hogy az elmúlt napokban „a színfalak mögött kapcsolatba léptek azokkal, akik a katasztrófa helyszínét felügyelik", és „nehéz és folyamatosan változó körülmények között", de végül sikerült megállapodniuk az oroszbarát felkelőkkel.
A megállapodás szerint 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkov városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át azokat. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják majd az áldozatokat., és a malajziaiakat hazaviszik.
A vonat az eddig a szakadárok által megtalált áldozatok földi maradványaival már elindult a katasztrófa helyszínéről. Arról, hogy a további holttestek sorsa mi lesz, Razak nem beszélt.

A Malaysia Arlines malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépén – amely a múlt héten csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, Torez városától nem messze, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen – 298 ember utazott, akik mindannyian életüket vesztették. Az utasok ausztrál, holland, indonéz, kanadai, német és új-zélandi állampolgárok voltak.
A maláj kormányfő hozzátette azt is, hogy „még számos lépés hátravan" a szakadárokkal kötött megállapodás végrehajtásáig, mindenesetre „Borodaj és emberei eddig együttműködtek".

Najib Razak hangsúlyozta, hogy a holttestek hazaszállítása mellett a legfontosabb a katasztrófával kapcsolatos bizonyítékok begyűjtése és biztonságba helyezése, illetve egy független vizsgálat megkezdése.
Kijev szerint a szakadárok lőtték le a gépet, a szakadárok viszont azt állítják, hogy az ukrán hadsereg. Az Egyesült Államok szerint a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak, és amelyet Oroszországtól kaptak a lázadók.
Kijev korábban azzal vádolta a szakadárokat, hogy azok bizonyítékokat tüntettek el a gép becsapódásának helyszínéről.

Az oroszbarát fegyveresek csütörtök óta nem engedték, hogy nemzetközi megfigyelők és szakértők szabadon mozogjanak a helyszínen és megvizsgálják a roncsokat.

* * *

Közben július 22-re, keddre virradóra a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két feketedobozát.

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában adta át a két feketedobozt. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt.

A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is.

Mohamed Sakri ezredes, a maláj nemzetbiztonsági tanács tagja azt mondta, hogy mindkét feketedoboz jó állapotban van.

„Úgy látom, hogy a feketetedobozok épek, habár kissé megrongálódtak. Jó állapotban vannak" – mondta Sakri.

Najib Razak Malajzia miniszterelnöke hétfőn jelentette be, hogy Borodaj beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat – mondta.

A megállapodás szerint a 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Borodaj a feketedobozok átadása után közölte, hogy a holttesteket szállító szerelvény már megérkezett Donyeckbe, és tovább is indult Harkivba. Bejelentette azt is, hogy a felkelők tűzszünetet fognak hirdetni a katasztrófa helyszínének tíz kilométeres körzetében.