Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szeparatisták az ukrán erőket vádolják az Il-76 lelövésével

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2014. június 16. 20:57

A luhanszki szeparatisták úgy ítélik meg, hogy az ukrán légierő Il-76 katonai-szállító repülőgépének – fedélzetén 49 fővel – lelövéséért az ukrán erők a felelősek. A felkelők képviselőjének véleménye szerint ezt támasztja alá a katasztrófáról készült videó elemzése, valamint a rakéta becsült tüzelési helyzete.

http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/hirek/a-szeparatistak-az-ukran-eroket-vadoljak-az-il76-lelovesevel/

„Amennyiben megnézzük a helyszínt, valamint a rendelkezésre álló videofelvételt, látható, hogy a rakétaindítás a repülőtér területéről történt, a Il-76 repülőgép repülésével ellentétes irányból (szemből)", – mondta a felkelők képviselője. „Ha a lövést a szeparatisták adták volna le, akkor a rakéta „követő" irányból (hátulról) kellett volna, hogy becsapódjon" – tette hozzá.

„Az, hogy a repülőgép a repülőtér közvetlen közelében semmisítették meg, azt mutatja, hogy a lövést annak területéről váltották ki. A repülőteret kijevi csapatok ellenőrzik, ott nem lehetnek felkelők" – mondta a felkelők szószólója.

A szóvivő elmondta továbbá, hogy az eset kiváltó oka lehet a repülőtéren állomásozó lvovi és dnyetropetrovszki katonák közötti feszültség, ami tűzharchoz vezetett.

„A repülőgép fedélzetén dnyetropetrovszki deszantosok tartózkodtak. Lehetséges, hogy a lvovi katonák »megakadályozták« a dnyetropetrovszki egység megerősítését" – mondta és hozzátette, hogy ezt az információt megerősítette egy fogságba esett dnyetropetrovszki katona is.

Információk szerint valóban sor került tűzharcra a luhanszki repülőtéren állomásozó két egység között, aminek következményeképpen a katonák egy része elhagyta szolgálati helyét.