Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szír kormányerők feltörtek két ostromzárat északon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 15. 8:25

A szíriai kormányerők feltörték az ostromzárat az északi országrészben két katonai támaszpont körül, amelyet hat hónapja próbáltak meg bevenni a felkelők – jelentette április 14-én, vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

„Hónapok óta először a rendszer erőinek sikerült feltörniük az ostromzárat a Vadi Deif és a Hamdia katonai tábor körül, miután a lázadókat visszaverték. A Babolin falunál végrehajtott támadásban legalább 21 felkelő elesett. A rendszer erői ellenőrzésük alá vontak két dombot, amely a Damaszkusz-Aleppó nemzetközi országutat uralja. Ezzel megnyílt az eddig csak helikopterrel elérhető két tábor közúti megközelítésének lehetősége. A bázisokhoz fegyvereket és utánpótlást szállító teherautók indultak hat hónapja először" – közölte az OSDH.

Az északi Idlíb tartományban lévő hadszínteret októberben foglalták el a felkelők. Az állami televízió szerint a hadsereg elfogott egy teherautót, amely rakétavetőket szállított ezen a központi Homsz tartományt Damaszkusszal összekötő úton.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy le fogja szavazni a szíriai válságról tervezett új biztonsági tanácsi határozat tervezetét az ENSZ-ben. A tanácsban véleményezésre körbeadott tervezet egyoldalúan a szíriai kormányt hibáztatja a helyzetért, és teljesen figyelmen kívül hagyja a külső katonai, logisztikai és pénzügyi támogatást, amelyet az ellenzék és a terrorista cselekményeket elkövető fegyveres ellenzéki csoportok kapnak – közölte a külügyminisztérium.

A tervezet készítőinek egyetlen célja az, hogy megszerezzék a jóváhagyást a rendszerváltáshoz, és nincsenek tekintettel ennek a forgatókönyvnek kihatásaira – hangzik a moszkvai közlemény.