Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külszolgálatra készülnek

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. április 15. 7:22

Hadszíntérelemzés, híradóképzés, általános lőgyakorlat − zajlik a NATO- és EU-beosztásokban váltó állomány békefenntartó felkészítése az MH Béketámogató Kiképző Központ bázisán. Az egyhetes gyakorlat során a teljes kiképzési részleg, valamint meghívott előadók oktatják a negyvenfős állományt a békefenntartás alapjaira.

1595952373

Az egyhetes program talán leghangsúlyosabb eleme az általános lőkiképzés. Peszeki Tamás alezredes, a szolnoki székhelyű MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) megbízott parancsnoka elmondta: minden külszolgálatot teljesítő katona esetében alapvető elvárás, hogy személyi fegyvereit a kellő magabiztossággal legyen képes kezelni. Nem meglepő tehát, hogy a meglehetősen zsúfolt programban két napon is sor kerül lövészeti felkészítésre.

A szerdai nap nagy részét is a bázis belső lőterén töltik a katonák. Kétféle fegyverrel, AK−63/D gépkarabéllyal, illetve P9RC Parabellum-pisztollyal folyik a kiképzés. Ebben az évben először az időjárás is kedvez a katonáknak, kellemes tavaszi napsütésben zajlik a sorakozó és a fegyverek vételezése, majd elhangzik a „Harchoz!"  vezényszó.

1595952373

A hallgatók csoportjai először gépkarabéllyal, majd gyors fegyvercsere után pisztollyal hajtják végre a lőgyakorlatot a 25 és 15 méter távolságra felállított anatómiai céllapokra. Ez a távolság elég jól szimulálja azt az eshetőséget, amikor az őrkatonának használnia kell a fegyverét. Először a földre irányított figyelmeztető lövés dördül el a felszólítást követően, majd következnek az egyes, célzott lövések. Ezt a feladatot úgy lehet sikeresen teljesíteni, ha az emberi célalak végtagjaiban van a találat; sikertelen viszont, ha a törzset vagy a fejet éri a lövedék. A cél a harcképtelenné tétel, illetve a halált okozó sérülések kivédése.

A célzásban segít az emberalakok testrészeinek különböző színe: ha a kékkel és zölddel jelölt területekre érkezik a lövés, a katona kiváló eredményt ért el. Ha a piros területet találja el, az a valóságban halálos lövést jelent, így nem felel meg.

1595952374

A következő feladatban változnak a szabályok, hiszen itt egy „terrorista" harcképtelenné tétele a cél. Ebben az esetben a halálos lövés is megengedett. Az állomány jól vizsgázik: rutinosan és balesetmentesen hajtja végre a feladatokat.

Ám a hét még nem ért véget, további feladatok várnak rájuk. A cél az általános békeműveleti felkészítés, amely meglehetősen komplex tudást igényel. Ennek megfelelően igyekeznek minél alaposabban megismerkedni a NATO hadszíntereivel, a rájuk váró biztonsági kockázatokkal, tanulnak tárgyalástechnikát, illetve arra is felkészítik őket, miként viselkedjenek műveleti területen.

A programhoz egészségügyi kiképzés is tartozik, melynek során elméletben és gyakorlatban is megismerkednek a segítségnyújtással. A kiképzést sikerrel teljesítők a felkészítés végén oklevelet vehetnek át, ami bizonyítja, hogy a tartós külszolgálat ellátásához szükséges tréninget végrehajtották.

1595952374

Fotók: a szerző felvételei