Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szír légierő Homsz Bab Amrt negyedét bombázta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 11. 19:16

Csapásokat mért a szíriai légierő március 10-én, vasárnap Homsz Bab Amr nevű negyedére, ahol aznap hajnalban meglepetésszerű támadást indítottak a lázadók a kormányerők ellen – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A városrészt tavaly több mint egy hónapon át szüntelenül lőtte a hadsereg tüzérsége, míg végül március 1-jén visszafoglalták.

Az OSHD szerint a hadsereg teljesen körülzárta Homsz városát, senki sem léphet be vagy távozhat onnan. A kormányerők körülzárták Bab Amrt, és megrohamozták a városnegyedet, ahová a lázadók bevették magukat.

A légierő szombaton támadta az észak-szíriai Rakka tartományt, a két légitámadásban tizennégyen haltak meg – közölte a londoni székhelyű OSDH.

Rakka az első tartományi székhely, amely egy hete a lázadók kezére került. Az ostromot vezető lázadó csoportok többségében iszlamisták, vannak közöttük szélsőségesek is. A hétvégén közzétett videofelvételek szerint egyes harcosok ítélet nélkül foglyokat végeztek ki.

Az ellenzéki szervezeteket tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció a „mély nézeteltérések" miatt másodszor is elhalasztotta a lázadók kezén lévő területeket irányító kormány megalakítását, amelyre a tervek szerint kedden Isztambulban került volna sor – közölte az AFP francia hírügynökséggel a koalíció egyik tagja, Samír Nasár. A politikus szerint a nézeteltérések annyira súlyosak, hogy még abban sem tudtak megegyezni, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen kormányra: egyesek ellenzik, mások támogatják az elgondolást.

A március 2-ra tervezett tanácskozást, amelyen a lázadók kezén lévő területek miniszterelnökét jelölték volna ki, végül amerikai és orosz nyomásra elnapolták, Washington és Moszkva ugyanis a damaszkuszi rendszer és az ellenzék párbeszéde útján létrejövő átmeneti kormány felállítását támogatja.