Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes harckészültségben az izraeli hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 11. 20:19

Az izraeli hadsereg teljes harckészültségbe helyezte a Golán-fennsíkon állomásozó egységeit a szíriai felkelők térségbeli akciói miatt.

Az izraeli rádió március 11-ei, hétfői híradása szerint a felkelők néhány nappal ezelőtt behatoltak az 1973-as arab-izraeli háború után a fennsíkon létesített fegyvermentes övezetbe. Az interneten megjelent róluk néhány videofelvétel, s a felkelők képviselője azt mondja, hogy egységeik „a megszállt Golán-fennsíkon, a Háfez el-Aszad által elárult áldott föld előtt állnak".

Az izraeli katonák a határon létesülő biztonsági kerítést építő mérnököket és munkásokat védik. A kerítéshálóba különleges, érzékelőkkel ellátott fonalat szőnek, amelyek észlelnék a határsértéseket. A határ biztonságát a Golani nevű izraeli elitalakulat védi, amelyet már megerősítették kommandósokkal és tüzérségi egységekkel.

Korábbi közlések szerint a szíriai hadsereg gyakorlatilag teljesen kivonult az Izraellel és a Jordániával határos déli területekről, és egységeit az ország középső és északi tartományaiba vezényelte át, hogy szembeszálljon a felkelőkkel.

A lépés komoly aggodalmat váltott ki mind Izraelben, mind Jordániában.