Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai Aleppó bombázása ellen tüntettek a kijevi orosz nagykövetség előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 16. 11:30

Oroszország szíriai hadviselése, a gyermekáldozatokat követelő aleppói bombázás ellen tiltakoztak december 15-én, csütörtökön a kijevi orosz nagykövetség épülete előtt.

Helyszíni beszámolók szerint mintegy százan gyűltek össze a külképviselet épületénél, amelynek kerítésére a bombázásokban áldozatul esett szíriai gyermekek fotóit ragasztották ki. A tiltakozók egyebek mellett „Putyin és Aszad gyermekgyilkosok", „Putyin, takarodj Szíriából és Ukrajnából!", „Mentsétek meg Aleppót!" feliratú plakátokat tartottak a kezükben.
A demonstrálók felszólították a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon szolidaritást a szíriai néppel, ítélje el Bassár el-Aszad szíriai elnök és Moszkva politikáját, valamint vezessen be további szankciókat Oroszországgal szemben.

A megmozdulás az eddigi információk szerint békésen zajlott, incidens nem történt. A kijevi orosz nagykövetség részéről egyelőre semmilyen reagálás nem volt a tiltakozóakcióra.

Szerdán Aleppóban meghiúsult a tűzszünet, újból fellángoltak a harcok a szíriai kormányerők és a városból fokozatosan kiszoruló felkelők között, és a légicsapások is kiújultak. Az Ukrajinszka Pravda hírportál az ENSZ adataira hivatkozva azt írta, hogy a városban aznap 82 civil, köztük 11 nő és 13 gyermek vesztette életét.
Csütörtökön megkezdődött a kelet-aleppói ellenzéki fegyveresek kimenekítése, miután éjjel megállapodás született az ostromlott városrész evakuálásáról. A Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítására Szíriába vezényelt orosz katonai egységek Aszad elnök kormánycsapatait támogatják a felkelőkkel szemben.