Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai ellenzéket is segítenék az oroszok?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 25. 8:46

A szíriai kormány és az ellenzék közötti tárgyalások megszervezéséről tárgyalt szombaton telefonon John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov egy interjúban azt is közölte, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű, a Nyugat által támogatott ellenzéki ernyőszervezetnek.

Szergej Lavrov emellett bejelentette, hogy Moszkva készen áll az Egyesült Államokkal együttműködni a fegyveresek elleni harcban Szíriában.

Hozzátette: a szíriai konfliktus politikai úton való rendezéséhez parlamenti választásokat kell tartani a négy éve harcok dúlta közel-keleti országban.

„A legutóbbi tárgyalások alakulása reményt ébreszt arra, hogy a közeljövőben haladás érhető el a politikai folyamatban" – jelentette ki Lavrov a Rosszija 1 televíziónak adott interjú átirata szerint, amelyet az orosz külügyminisztérium tett közzé. „Természetesen fel kell készülni a parlamenti és elnökválasztásra" – hangsúlyozta Lavrov.

„Külső szereplők semmiben sem dönthetnek a szíriaiak ügyében. Rá kell bírnunk őket, hogy tervet dolgozzanak ki országuk számára, amely minden vallási, etnikai és politikai csoport érdekeinek védelmére kiterjed" – mondta Lavrov az interjúban.

Az orosz külügyminiszter szerint Egyiptomnak, Jordániának, Katarnak, az Egyesült Arab Emírségeknek és Iránnak is részt kellene vennie, továbbá az Európai Uniónak is nagyobb szerepet kellene játszania a rendezési folyamatban. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov és Kerry is tárgyalt telefonon további szereplők bevonásáról a szíriai rendezésbe.

Lavrov közölte: Moszkva a jövőben kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadseregnek, ha tájékoztatják az oroszokat a szír ellenzéki erők pozíciójáról.

Washington korábban bírálta az orosz vezetést, amiért inkább Bassár el-Aszad elnök ellenzékének, mintsem a szélsőséges iszlamista Iszlám Államnak az állásait bombázta.

Orosz harci gépek 934 légitámadást hajtottak végre és 819 katonai célpontot semmisítettek meg szeptember 30., azaz a szíriai orosz légi csapások kezdete óta – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Lavrov egyébként szombaton telefonon tárgyalt iráni kollégájával, Mohammad Dzsavád Zaríffal is. A telefonbeszélgetésre Moszkva kérésére került sor, miután előző nap Bécsben Lavrov tárgyalt az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Törökország külügyminisztereivel a szíriai helyzetről – áll az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményben. A miniszterek megegyeztek, hogy tovább erősítik a két országnak a közel-keleti térség stabilitását és biztonságát célzó együttműködését.

Lavrov szombaton tárgyalt Számeh Sukrival, az egyiptomi diplomácia fejével is telefonon, akivel megegyeztek, hogy együttműködnek a szíriai terrorizmus elleni fellépés erősítése érdekében.