Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai miniszterelnök szerint nyerésre állnak a kormányerők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 1. 20:54

Nyerésre állnak a kormányerők a szíriai polgárháborúban, és a hadsereg nem áll meg, amíg egyetlen felkelő életben van az országban – mondta Vael Nadír al-Halaki szíriai kormányfő november 30-án, szombaton Iránban, ahol egy több milliárd dolláros pénzügyi segélyről és más dologi támogatásokról tárgyalt az iszlám köztársaság vezetőivel.

„A fenyegetések és megfélemlítés időszakának vége, az soha nem fog visszatérni, a győzelem és büszkeség korszakát teremtjük meg Szíria földjén. A szíriai kormány nem engedi, hogy akár egyetlen terrorista maradjon az ország területén" – mondta Halaki a SANA szíriai hírügynökség beszámolója szerint.

Megfigyelők szerint a kormányfő kijelentései azt jelzik, hogy a konfliktus diplomáciai rendezésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére a rezsim nem hajlandó engedményekre és kompromisszumokra, mivel jelenleg jól áll a harctéren, és Irán támogatását is maga mögött tudja.

A szíriai konfliktus lezárásának céljával január 22-én Genfben rendeznek békekonferenciát, de elemzők szerint kétséges, hogy az sikeres lesz.

A Halaki mellett az energiaügyi, egészségügyi és külügyminisztert is magába foglaló szíriai delegáció egy több milliárd dolláros iráni hitelprogram megindításáról tárgyalt látogatása során, amelynek segítségével az iszlám köztársaság cégei beléphetnének a háború által megtépázott szíriai piacra, és felgyorsulhatnának a Szíriába irányuló olaj-, élelmiszer- és orvosieszköz-szállítmányok.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők a közelmúltban megerősítették pozícióikat Damaszkusz környékén és az ország középső részén, ahol a hétvégén is folytatódtak a harcok. Nabak környékén a kormányerők légitámadásokat hajtottak végre egy kulcsfontosságú autópálya mentén, és Damaszkusztól északra is területeket szereztek a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet segítségével.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett az utóbbi helyszínen.

A nagyrészt felkelők által ellenőrzött északi Aleppó tartományban szombaton egy légicsapás legalább 20 emberrel végzett, köztük hét nővel és egy gyerekkel. Szintén harcok alakultak ki a Maalúlában is, amely az egyik legjelentősebb keresztény (melkita bizánci katolikus) város Szíriában. A településnél a kormányerők az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető an-Nuszra Front harcosaival csaptak össze – közölte az OSDH.

A két és fél éve tartó szíriai polgárháborúban eddig több mint százezer ember vesztette életét, köztük 11 ezer gyerek.