Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OPCW: az Egyesült Államok semmisíti meg a szíriai vegyi fegyverek egy részét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 1. 18:48

Az Egyesült Államok semmisíti meg a szíriai vegyi fegyverek egy részét – jelentette be november 30-án, szombaton a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

A bejelentés szerint a több mint ezer tonna vegyi fegyver legveszélyesebb részét tengeren egy amerikai hajón semmisítik meg, a módszer a hidrolízis lesz.

Amerikai tisztségviselők már a hét közepén közölték: a washingtoni kormány felajánlotta, hogy egyik hajóján, nemzetközi vizeken semmisítsék meg a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyvereket. A műveletet a Földközi-tengeren végezné el a Cape Ray teherhajó, körülvéve amerikai hadihajókkal.

Ahmet Üzümcü, az OPCW vezérigazgatója közölte: az Egyesült Államok felajánlotta, hogy biztosítja a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez szükséges műveleti, technológiai és pénzügyi támogatást. Az amerikai haditengerészet egyik hajóját most alakítják át, hogy alkalmas legyen a művelet elvégzésére.

Jövő év február 5-ig kell elszállítani Szíriából és „a lehető legbiztonságosabb, leggyorsabb módon" megsemmisíteni az országban összegyűjtött 1300 tonna szarint, mustárgázt és egyéb mérgező anyagot, kivéve az izopropanolt, amely a szarin egyik fő alkotóeleme, és ezt magában Szíriában semlegesítenék. Ezek közül a legveszélyesebb anyagokat már december 31-ég el kell elszállítani az országból.

A legveszélyesebb anyagokat 2014 áprilisáig, a többit pedig az év június 30-ig kell megsemmisíteni.

Az OPCW egyidejűleg megerősítette: több mint harminc magánvállalat jelezte, hogy kész részt venni a szíriai vegyi fegyverzet megmaradó készletének megsemmisítésében. Mintegy 800 tonna vegyi fegyverről van szó, amelyek megsemmisítése általában nem katonai létesítményekben történik.

A szervezet péntek éjfélt jelölte meg a jelentkezés határidejeként, s addig 35 cég küldött hivatalos értesítését erről a szándékáról.