Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai tűzszünet betartását sürgette Ferenc pápa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 2. 14:23

A február 27-én életbe lépett tűzszünet betartására szólította fel a szíriai polgárháborúban szembenálló feleket Ferenc pápa május 1-jén, vasárnap a római Szent Péter téren.

„Mélységes fájdalommal követem a drámai híreket az erőszak tovagyűrűzéséről, amely tovább rontja az amúgy is kétségbeejtő humanitárius helyzetet az országban, és különösen Aleppóban" – mondta a katolikus egyházfő a Mennyek királynője imádság végén több tízezer híve előtt.

Húsvét és pünkösd között az Úrangyala (Angelus Domini) helyett a Mennyek Királynője (Regina Coeli) kezdetű ima hangzik el.

A pápa sajnálkozott, hogy az erőszak leginkább az ártatlan civileket, köztük a gyerekeket, betegeket sújtja. Ferenc pápa szerint a konfliktus résztvevőinek a párbeszédet kellene keresni, mert „ez az egyetlen út a békéhez".

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az elmúlt nyolc napban legalább 244 civil vesztette életét az ostromgyűrűbe zárt Aleppóban dúló harcokban és az egykor 2 millió lakosú városra mért légicsapásokban.