Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb honvéd középiskolás sikerek

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 2. 14:53

Ejtőernyős honvédelmi öttusaversenyt tartottak az elmúlt héten az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A megmérettetésen kiemelkedően teljesítettek a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei.

1596012907

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége szolnoki tagszervezete idén is meghirdette az ejtőernyős honvédelmi öttusaversenyt. Az április 28-án tartott viadal célja elsősorban az volt, hogy az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolai évfolyamok tanulói részére népszerűsítsék a katonai pályát és az önkéntes tartalékos toborzást.

Három korcsoport összesen huszonegy csapata indult a versenyen, melynek védnöke Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka volt. Az általános iskola ötödikes és hatodikos, hetedikes és nyolcadikos, valamint a középiskolai évfolyamok tanulói egy ejtőernyősteszt kitöltését követően úszásban, tájékozódási futásban, kézigránátdobásban és légpuskalövészetben mérték össze tudásukat. Köztük voltak az ország egyetlen katonai középiskolája, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei is.

1596012907

A debreceniek három csapattal neveztek a versenyre. Mindegyik tanuló a 10. évfolyamból érkezett, tanulmányaikat 2014 szeptemberében kezdték meg a honvéd iskolában. Többen közülük már elnyerték a Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjat. A versenyzők felkészítő tanára Bán Attila főtörzsőrmester volt, akinek mindössze másfél hét állt rendelkezésére, hogy felkészítse csapatát a megmérettetésre. A versenyen így is kiemelkedően helytálltak a diákok: a honvéd középiskola csapatai mind egyéniben, mind csapatban a második és harmadik helyezést érték el.

1596012907

Eredmények:

Csapatverseny középiskolai kategória: 2. helyezés (1. csapat: Szabó Valentin, Dévai Botond, Szabó Béla)
Csapatverseny középiskolai kategória: 3. helyezés (2. csapat: Pocsai Péter, Sulyán Balázs, Vajda Pál)
Csapatverseny középiskolai kategória: 5. helyezés (3. csapat: Papp Miklós, Zakota Attila, Márton Zsolt)

Egyéni díjazottak:
Egyéni verseny középiskolai kategória: 2. helyezés (Szabó Béla)
Egyéni verseny középiskolai kategória: 3. helyezés (Szabó Valentin)

1596012908

Fotó: Bán Attila főtörzsőrmester