Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi képességfejlesztés az MH Geoinformációs Szolgálatnál

Szöveg: Kovács Mónika hadnagy |  2016. május 2. 15:26

Az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) a „légi geodéziai és térképészeti” képességfejlesztés egy fontos eseményéhez érkezett, amikor megkezdte a Trimble UX5 RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) tesztelését a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén.

A pilóta nélküli repülőeszköz kezelésének elsajátításához gyártói tanfolyamon kellett részt vennie a kezelő térképészállománynak, melyet eredményesen teljesített. A kiképzett szakemberek sikeres próbarepüléseket hajtottak végre, illetve jelenleg is tesztrepüléseket folytatnak a várpalotai gyakorlótéren. Az üzemszerű alkalmazáshoz a személyzetnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság állásfoglalása alapján szüksége lesz a „Pilóta nélküli légijármű rendszer üzemeltetés alaptanfolyam" elvégzésére is.

1596012908

A csupán 2,5 kilogramm tömegű eszköz tartalmaz egy beépített 24 megapixeles kamerát, mely függőleges tengelyű digitális fényképek készítésére alkalmas. A repülés előtt útvonalat meg kell tervezni a kezelőfelületen, ügyelve a közel 50 perces repülési idő betartására. A kilövés után a megadott útvonalon robotpilóta repül és irányítja a manővereket. Leszállása automatizált, lehetőleg sík, akadálymentes terepet kell választani, ahol lapos szögben lesiklik a repülőeszköz.

A felvételek utófeldolgozása során előállítható a terület magassági és felszínmodellje színezett pontfelhő, valamint ortofotó-mozaik formában. A más távérzékelési eszközökkel elérhető 20 centiméter/pixel felbontáshoz képest az ortofotó-mozaik felbontása akár 3 centiméter/pixel is lehet, helyzeti pontossága pedig függ a terepi illesztőpontok mérési pontosságától.

A kis területek geodéziai pontosságú felmérésének meggyorsítása érdekében elkezdett képességfejlesztés még korántsem ért véget.

A több évtizedes tapasztalat, amely még valahol az MN 6814, 17. Önálló Térképező Zászlóalj geodéziai mérőcsoportjaiban gyökerezik, azt valószínűsíti, hogy egy többprofilú geodéziai mérőcsoport felszerelési listája igen hosszú lehet.

1596012909

Fotó: MH GEOSZ