Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok afganisztáni kivonulásra szólítják fel a NATO-t

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 20. 15:40

Felszólították az afganisztáni fegyveres tálib lázadók november 20-án, kedden a NATO tagországait, hogy kövessék Franciaország példáját, és a tervezettnél előbb vonuljanak ki az ázsiai országból.

A francia erők kedden befejezték a harci küldetést, és januártól már csak a teljes kivonulást előkészítő, illetve a helyi hadsereg kiképzésében részt vevő alakulatok maradnak Afganisztánban.

A tálibok arra szólították fel az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének többi tagországát, hogy kövessék Párizs példáját, hozzák előre a kivonulást, és „hagyják az ország sorsát az afgánok kezében".

Szóvivőjük, Zabihulla Mudzsahid az AFP hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a francia kivonulás „jó kezdeményezés mind az afgán, mind a francia nép számára".

A NATO a jelenlegi tervek szerint 2014 végéig vonja ki harcoló egységeit Afganisztánból. A nemzetközi koalíció annak idején elűzte ugyan a hatalomból a tálibokat, de azóta sem tudta megállítani fegyveres lázadásukat. Egyes elemzők emiatt attól tartanak, hogy az országban a szövetség távozása után polgárháború tör ki, vagy a tálibok visszakerülnek a hatalomba.

Franciaország idén felgyorsította erőinek kivonását Afganisztánból, miután tavaly és ez év elején több merénylet vette célba katonáit. Az utolsó harci egységek még az idén elhagyják az országot, további ezer katona pedig jövő nyárig távozik. Onnan kezdve mindössze 500 főnyi francia erő marad, akik továbbra is részt vesznek az afgán haderő kiképzésében és segítésében.