Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen fejleszti tíz EU-ország a légi utántöltő képességet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 20. 15:54

Tíz európai ország − köztük Magyarország − megállapodott hétfőn, november 19-én Brüsszelben abban, hogy együttműködnek a katonai légi utántöltő képesség fejlesztésében. Az EU-országok védelmi minisztereinek tanácskozásán a magyar honvédelmi tárcát Vargha Tamás parlamenti államtitkár képviselte.

A tíz ország − Magyarország mellett az EU-tag Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Portugália és Spanyolország, valamint a nem EU-tag Norvégia − erről szóló szándéknyilatkozatot írt alá az uniós országok védelmi minisztereinek tanácskozásán. Az EU-hoz nem tartozó, de NATO-tag Norvégia már korábban, más projektekben is tevékenyen együttműködött az Európai Védelmi Ügynökséggel (EDA), az unió közös fegyverkezési hivatalával.

A légi utántöltő képesség fontossága a tavalyi líbiai légi műveletek tapasztalatai nyomán tudatosult erőteljesen az európai katonai-politikai döntéshozókban. Hiába rendelkeztek a művelet európai résztvevői elegendő számú korszerű repülőgéppel, azoknak a levegőben történő üzemanyag-feltöltése csak amerikai segítséggel volt megoldható, márpedig szükségesnek mutatkozott, hogy a gépek minél tovább folyamatosan a levegőben legyenek.

A most aláírt szándéknyilatkozat értelmében közösen fognak beszerezni − vásárolni vagy lízingelni − légi utántöltő gépeket. A típusról és egyéb részletekről egyelőre nem döntöttek.
A tízek együttműködése azt a modellt illusztrálja, amelyet a mostani, pénzügyi szempontból válságos időszakban igyekeznek kialakítani az EU-országok: takarékoskodnak a forrásokkal, és több tagország különböző összetételű országcsoportokat alkot bizonyos közös katonai kapacitások hatékony, ugyanakkor költségkímélő módon történő megteremtése érdekében.