Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Unió elismeri a szíriai ellenzéket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 20. 16:58

A szíriai emberek törekvéseinek legitim képviselőjeként ismeri el az Európai Unió a szíriai ellenzéki szövetséget – áll abban az úgynevezett végkövetkeztetésben, amelyet az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa fogadott el november 19-én, hétfőn.

Az EU üdvözli, hogy szíriai ellenzékiek november 11-én a katari Dohában megállapodtak arról, létrehozzák a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját. Ez jelentős lépés a szíriai ellenzék egységének megteremtése felé – vélekednek a külügyminiszterek.

A tárcavezetők bíznak abban, hogy az ellenzéki szövetség befogadó jellegű lesz, felsorakozik az emberi jogok és a demokrácia elvei mögé. Ebben az EU kész segíteni, továbbá támogatja a szervezet kapcsolatait a nemzetközi közösséggel – tudatja a dokumentum. A külügyminiszterek tanácsa egyúttal arra bátorítja az ellenzéki tömörülést, hogy dolgozzon ki programot a politikai átmenetre, annak érdekében, hogy hiteles alternatívát hozzon létre a jelenlegi rezsimmel szemben.

A végkövetkeztetés szövegéről egy uniós forrás az MTI-nek úgy nyilatkozott: „dodonai döntés született". A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő szerint a szíriai helyzettel kapcsolatban az egyetlen nyitott kérdés az volt a tanácsban, hogyan viszonyuljanak az ellenzéki tömörüléshez, és elmondta, hogy végül úgy döntöttek, hogy sem határozott, sem határozatlan névelő nem kerül a „legitim" szó elé annál a szövegrésznél, amelyben a koalíciót nem is konkrétan a szíriai nép, hanem a szíriai emberek törekvéseinek legitim képviselőjeként ismerik el.
„Ez tipikus EU-s kompromisszum, mindenki azt olvas bele, amit akar" – fogalmazott az MTI-nek nyilatkozó brüsszeli forrás.

A hétfő este közzétett dokumentumban a külügyminiszterek kifejezik, hogy az Európai Uniót aggasztja, hogy a szíriai válság milyen hatással van, vagy lehet a szomszédos országok biztonságára és stabilitására, valamit leszögezik, hogy az uniót „elborzasztja" a romló szíriai helyzet. A dokumentum szerint a tél közeledtére való tekintettel, a humanitárius helyzet rosszabbodása miatt az unió további humanitárius segítséget nyújt a rászoruló szíriaiaknak Szíriában és a menekülteknek a szomszédos országok területén.