Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok tíz nappal meghosszabbították a tűzszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 5. 17:19

A pakisztáni tálibok tíz nappal meghosszabbították a márciusi tűzszünetet − jelentette be a szervezet egyik szóvivője április 4-én pénteken, egy nappal azután, hogy a kormány Navaz Sarif miniszterelnök jóváhagyásával tálib foglyokat bocsátott szabadon a békefolyamat felélesztésére.

A tisztségviselő kijelentette, hogy április tizedikéig terjesztik ki a fegyvernyugvás időtartamát, addig várják a kormány válaszát. „Elrendelték, hogy a mudzsahidok (az iszlám szent háború katonái) addig minden harci tevékenységet szüneteltessenek a kormány és a biztonsági erők ellen" − tette hozzá a szóvivő.

A pakisztáni tálibok március elsején egy hónapos tűzszünetet hirdettek, hogy elősegítsék a béketárgyalások felújítását, szerdán viszont bejelentették, hogy nem hosszabbítják meg a fegyvernyugvást, mert úgy látják, hogy a kormány nem vette komolyan a követeléseiket. A felkelők egyebek mellett nyolcszáz rab szabadon bocsátását szeretnék elérni, valamint azt, hogy a hadsereg vonuljon ki az afgán−pakisztáni határ közelében fekvő félautonóm törzsi területekről.

Csütörtökön a belügyminisztérium közölte, hogy tizenhat tálib foglyot szabadon bocsátottak a bizalom erősítése érdekében. Azt nem tudni, hogy az elengedett rabok szerepelnek-e a tálibok nyolcszáz fős listáján.

A pakisztáni tálibok és a kormányzat márciusban másodszor kezdett béketárgyalásokat. A tárgyalások az előző hónapban szakadtak meg, miután a tálibok elraboltak és kivégeztek 23 rendőrt. Iszlámábád ezután nem volt hajlandó tárgyalni a felkelőkkel egészen március elsejéig, amikor a tálibok tűzszünetet hirdettek.

A pakisztáni tálibok éveken át a központi kormányzat megdöntéséért és saját, keményvonalas iszlám alapokon álló állam létrehozásáért harcoltak. A tálib támadásoknak több tízezer halálos áldozatuk volt eddig.