Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terrorizmus áldozataira emlékezik az Európai Unió

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 12. 16:22

Tíz évvel a madridi terrortámadást követően a terrorizmus áldozataira emlékező közleményt adott ki március 11-én, kedden az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület emlékeztetett, hogy 2004. március 11-én 191 ember halt meg, és legalább 1800-an megsebesültek, amikor muszlim szélsőségesek a reggeli csúcsforgalomban tíz pokolgépet hoztak működésbe több elővárosi vonaton Madridban és környékén. A túlélők lelki és fizikai sérülései a mai napig sem gyógyultak be – mutatott rá az Európai Bizottság.

„Az Európai Unió március 11-ét az Európában és a világ más részein a terrorizmusnak áldozatul esőkre való emlékezésnek szenteli. A terrorizmus bárhol és bármikor lesújthat. Az EU határozottan kiáll a terrorizmus ellen és minden terrortámadást elítél" – szögezte le közleményében a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság rámutatott: az erőszakos szélsőségesek és a terrorizmus elleni küzdelemben kiemelt szerepet játszhatnak a terrortámadások túlélői, akik ha hallatják a hangjukat, elmondják, milyen szörnyűségeken mentek keresztül a szélsőséges erőszak és a terrorizmus miatt, sokakat eltántoríthatnak attól, hogy az erőszak útjára lépjenek, szélsőséges eszmék befolyása alá kerülhessenek.

A terrorizmus áldozatainak emléke előtt keddi ülésnapjának elején, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén is egy perc csönddel tisztelegtek az uniós parlament képviselői.