Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A thaiföldi hadsereg főparancsnoka magára ruházta a kormányfői tisztséget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 23. 20:11

Thaiföldön május 23-án, pénteken magához vonta a miniszterelnöki jogköröket a hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-ocsa, aki előző nap vértelen puccsal átvette az ország irányítását.

A főparancsnok a televízióban bejelentette, hogy amíg nincs más miniszterelnök, a nemzeti béke és rend megőrzése tanácsának elnökeként átveszi a kormányzati felelősséget.

A hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzdő ország hadserege kedden rendkívüli állapotot hirdetett ki, majd tárgyalóasztalhoz ültette a konfliktusban szemben álló feleket, megakadályozandó, hogy a megosztott indokínai monarchia „második Ukrajnává váljon". A tárgyalások azonban szerdán és csütörtökön sem vezettek eredményre. A két hete kinevezett ügyvivő miniszterelnök, Nivatthamrong Bunszongphaiszan nem vett rajtuk részt, a csütörtöki hatalomátvétel után ismeretlen helyre távozott.

A kormányzó katonai tanács pénteken berendelte Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök hozzátartozóit és az eddigi kormánypárt tisztségviselőit. A beidézettek listáján van Jinglak Sinavatra két héttel ezelőtt felmentett kormányfő – Thakszin húga -, az egykori kormányfő egy másik nővére, valamint egyik sógora és unokatestvére is. Valamennyien aktív politikai tevékenységet folytatnak. A Thakszinhoz közel álló Pheu Thai vezetőségét is berendelték, és emellett 155 embernek – köztük politikusoknak – megtiltották az ország elhagyását.

Egyelőre nem ismeretes, hogy Thakszin hozzátartozóit és az eddigi kormánypárt vezetőit őrizetbe veszik-e. Más politikusokat a hadsereg már csütörtökön őrizetbe vett.

Thakszint 2006-ban buktatták meg, hatalommal visszaélés miatt két év börtönre ítélték, de külföldre szökött, onnan irányítja pártját.