Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi csapatok Albániában

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 23. 19:07

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Népszavában a következő címekkel jelenik meg egy cikk: ’Az albán forrongás és Európa *** Ki az összeesküvő: Essad vagy Vilmos fejedelem *** Előre nyomulnak az albán fölkelők *** Nemzetközi csapatok Albániában.’

„Albánia forrongásáról most már inkább érkeznek híradások. És most már nemcsak egyoldalú, osztrák-magyar vagy olasz forrásból érkező jelentések vannak, amelyek fönntartás nélkül Vilmos fejedelem pártjára állnak, hanem elfogulatlanabb angol és német jelentések adnak képet Albánia helyzetéről. Az eddigi fejedelempárti jelentések mind azt hiresztelték, hogy Essad basa merényletet és államcsínyt szervezett a fejedelem élete és trónja ellen és Vilmos fejedelemnek ezért kellett igénybe vennie ellene az osztrák-magyar és olasz fegyveres erő segítségét. Az ujabb tárgyilagosabb tudósitások azonban már megforditják a dolgot és azt állitják, hogy voltaképpen nem Essad basa, hanem Vilmos fejedelem volt az összeesküvő és hogy a fejedelem pártja csalta törbe és ejtette fogságba Essadot. Ma még természetesen a távolból nem lehet eldönteni, hogy hol az igazság."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972455

1914. májusi újságok