Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „Tisza” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj bővítéséről tárgyaltak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 12. 5:51

Magyarország támogatja, hogy a katasztrófahelyzetek esetén bevethető „Tisza” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj új tagországokkal bővüljön, és felelősségi területe a Duna vízgyűjtőjére is kiterjedjen. Erről is tárgyalt bukaresti látogatásán román kollégájával Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

1595964311
Katonai tiszteletadással fogadták Bukarestben a Honvéd Vezérkar főnököt

A Honvédelmi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Stefan Danila altábornagy, román vezérkari főnök meghívására Benkő Tibor kedden és szerdán hivatalos látogatást tett Romániában. A két vezérkari főnök megbeszélésének egyik fő témája a katonai kapcsolatok egyik sarokkövének számító közös román-magyar békefenntartó zászlóalj volt. Egyeztettek továbbá a „Tisza" Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj (TMZ) feladatairól, valamint a felelősségi és alkalmazási körzetére vonatkozó elképzelésekről.

Magyarország e tekintetben támogatja az „open doors" (nyitott ajtók) politikát, amelynek keretében Magyarország, Románia, Ukrajna és Szlovákia mellett más érdeklődő, szomszédos ország is részt vehetne a TMZ munkájában. A zászlóalj felelősségi területének a Duna vízgyűjtő területére történő kiterjesztésével szomszédos országaink potenciális partnerei, tagnemzetei lehetnek a zászlóaljnak. A HM ugyanakkor hozzátette: a tényleges bővítéshez valamennyi jelenlegi tagállam jóváhagyása szükséges.

1595964312
Stefan Danila altábornagy, dr. Benkő Tibor vezérezredes

„Románia a NATO tagállamaként és szomszédos országként is kiemelt fontosságú partner Magyarország számára, ezért közös érdek a régió fejlődésének biztosítása, és a közép-kelet-európai együttműködés erősítése" – hangsúlyozta közleményében a szaktárca.