Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török haderő nem tervezi bevetni gyalogságát Báb ostrománál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 24. 9:04

A török haderő nem tervezi bevetni a gyalogságot az észak-szíriai Báb város visszaszerzésére irányuló hadműveletben – mondta Fikri Isik török védelmi miniszter szeptember 21-én, szerdán a nyugat-törökországi Eskisehirben újságírók kérdéseire válaszolva.

Báb mintegy 30 kilométerre délre fekszik a török-szíriai határtól és Rakka után az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet „második fővárosának" tartják. Fontos ipari és kereskedelmi központ, ahol az IÁ fegyvereseinek komoly ellenállására számítanak a szakértők.

A tárcavezető kiemelte: Ankara továbbra is támogatja a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) elnevezésű ellenzéki ernyőszervezetet, mert a török beavatkozásnak köszönhetően visszafoglalt területek a szíriai arabokhoz tartoznak.
Isik jelezte: a hadművelet célja, hogy Törökország a saját biztonságát garantálni tudja.

Törökország augusztus 24-én indított hadműveletet Eufráteszi Pajzs fedőnéven Észak-Szíriában, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd milíciától, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelynek erői a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát. A határ menti sáv visszaszerzése után a hadművelet déli irányba fordult.