Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Törökország támogatta szíriai ellenzéki milícia ostromolja Báb városát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 23. 15:52

A Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet nyugati irányból ostrom alá vette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáinak második legfontosabb szíriai fészkét, Báb városát – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök november 22-én, kedden Ankarában a rendőrakadémia egy rendezvényén.

Kifejtette: Báb nem elég, a település visszaszerzését követően az SZSZH kelet felé, Manbídzs irányába indul tovább, amelyet a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű fegyveres csoport tart fennhatósága alatt. Erdogan beszédében arra szólította fel az ellenséges YPG-t, hogy teljes egészében vonuljon ki a városból. Az YPG múlt szerdán bejelentette, hogy elhagyja Manbídzst, és visszatér az Eufrátesz folyótól keletre eső területekre, hogy csatlakozni tudjon az IÁ székhelye, Rakka elleni ostromhoz.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy 5 ezer négyzetkilométeres területet az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd erőktől. A tervezett 5 ezer négyzetkilométerből az SZSZH eddig 1800-at foglalt vissza. Észak-Szíriában a kurdok különálló tömbökben élnek, fegyveres szervezeteik pedig éppen a jelenlegi török katonai beavatkozás helyszínén törekszenek ezek egyesítésére. Ankara vélhetően azért tart a szíriai kurdok térnyerésétől, mert megerősödésük felbátoríthatja a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit.

A török államfő figyelmeztetett: Ankara nem fogja hagyni a Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistáinak, hogy az észak-iraki Kandil-hegységben található főhadiszállásuk után a nyugatabbra fekvő iraki Szindzsárnál is „terrorközpontot" alakítsanak ki.

Erdogan felszólalásában arról is beszámolt, hogy a július 15-i puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózatának tagjai az átfogó kormányzati fellépés ellenére még mindig jelen vannak többek között a hadseregben, a rendőrségnél és az igazságszolgáltatásban.

A rendőrakadémia rendezvényén elhangzott szavai jelzésértékűek, mivel a nap folyamán korábban egy ismételt tömeges elbocsátás keretében 7586 embert menesztettek a rendőrségtől. Az elnök annak a véleményének is hangot adott ugyanakkor, hogy a Törökországban terrorszervezetnek minősített gülenista mozgalom az elmúlt négy hónapban súlyosan veszített cselekvési képességéből. Az államfő megfogadta, hogy a terrorizmus elleni harcot Ankara a július 20-án bevezetett rendkívüli állapot végeztével is folytatja majd, bár erre vonatkozóan nem határozott meg időpontot.